latinica  ћирилица
25/08/2016 |  21:57 | Autor: BETA

Članice SB UN pozivaju Beograd i Prištinu da nastave politički dijalog

Savjet bezbjednosti UN pozvao je Beograd i Prištinu da nastave dijalog na političkom nivou, ocijenivši da i dalje postoje brojni izazovi kada je u pitanju bezbjednosna situacija na Kosovu.
Savjet bezbjednosti UN - Foto: Screenshot
Savjet bezbjednosti UNFoto: Screenshot

Na sjednici Savjeta na kojoj je predstavljen izvještaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o radu Unmika, ambasador Rusije Vitalij Čurkin izjavio je da Priština nije ispunila ključan uslov o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i izrazio zabrinutost zbog sporazuma Kosova o demarkaciji sa Crnom Gorom, ali i zbog kreiranja "Velike Albanije", o čemu govore pojedini visoki zvaničnici.

Čurkin je ocijenio da situacija u pokrajni ostaje nestabilna, kao i nivo sigurnosti, pominjući kao primjer upotrebu molotovljevih koktela.

Predstavnica SAD Mišel Sizon navela je da je napredak u normalizaciji odnosa usporen i pozvala lidere Beograda i Prištine da sprovedu dogovore.

Prema njenim riječima, lideri Kosova moraju da sarađuju sa susjedima, ali i da se suoče sa ekonomskim izazovima i unapređenjem borbe protiv korupcije.

SAD podržavaju Kosovo na putu da postane mirna, demokratska zemlja, rekla je ona i dodala da ako "Kosovo uspije", da će "cio region uspjeti". Izrazila je nadu da će Kosovo postati član UN i pozvala sve države članice da priznaju nezavisnost Kosova.

Predstavnica SAD je izrazila zabrinutost zbog nasilja na Kosovu, dodajući da "u demokratiji nema mjesta za korišćenje suzavca".

Ambasador Kine izrazio je nadu da će Srbija i Kosovo nastaviti dijalog na najvišem političkom nivou u cilju održanja mira i stabilnosti u regionu.

Kina poštuje teritorijalni integritet Srbije, rekao je kineski ambasador i dodao da treba naći prihvatljivo rješenje kroz dijalog i u okviru rezolucija Savjeta UN.

Prema njegovoj oceni, trenutna situacija je generalno stabilna, ali postoje brojni izazovi i treba izbjegavati aktivnosti koje mogu dalje zakomlikovati situaciju.

Predstavnik Velike Britanije u UN izrazio je zabrinutost zbog zastoja u dijalogu Beograda i Prištine i ocijenio da je potrebna nova energija kako bi se postigla normalizacija odnosa Srbije i Kosova.

Britanski ambasador je pozvao na smanjenje sjednica Savjeta bezbjednosti o Kosovu i izvještaja o radu UNMIK-a u cilju boljeg i održivijeg izvještavanja UNMIK-a i kako bi Savjet bezbjednosti imao više vremena da se fokusira na druga, urgentnija pitanja.

Ambasador Francuske je rekao da se briselski sporazumi moraju što prije primijeniti, uključujući ključni element u dijalogu, formiranje ZSO, i pozvao na nastavak pregovora na visokom političkom niovu.