latinica  ћирилица
29/04/2024 |  11:34 | Autor: SRNA

U Briselu potpisan Memorandum o unapređenju saradnje sa poslovnim subjektima

Predstavnici Ceftinog Sekretarijata i Investicionog foruma šest komora zemalja zapadnog Balkana potpisali su u Briselu memorandum o razumijevanju radi unapređenja saradnje sa poslovnim subjektima i jačanja njihove uloge u regionalnoj ekonomskoj integraciji.
Evropska unija, Brisel - Foto: RTRS
Evropska unija, BriselFoto: RTRS

Ovaj sporazum postavlja temelje za jaču saradnju i razmjenu informacija koje će podstaći stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta pod okriljem Berlinskog procesa, saopšteno je iz Ceftinog Sekretarijata.

Na ovaj način, obje organizacije pokazuju posvećenost promovisanju efikasnih trgovinskih tokova između članica Cefte i podsticanju regionalne ekonomske integracije.

Usklađivanjem napora, Ceftin Sekretarijat i Investicioni forum teže podržati pravovremenu i efikasnu implementaciju Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište i novog Plana rasta za zapadni Balkan, poboljšavajući usklađenost sa EU.

Ključni elementi ove saradnje uključuju jačanje javno-privatnog dijaloga, promovisanje olakšavanja trgovine, podršku digitalizaciji i organizovanje zajedničkih događaja kako bi se povećala vidljivost reformskih procesa koji promovišu jedinstveno tržište i investicione destinacije na zapadnom Balkanu.

Vršilac dužnosti direktora Cefte Danijela Gačević istakla je da su ove dvije organizacije zajedno jače u ulaganju napora ne samo u promociju trgovine robom i uslugama, već i u jačanju glasova kompanija na zapadnom Balkanu.

Predsjedavajući Investicionog foruma šest komora zemalja zapadnog Balkana Ljuljzim Rafuna rekao je da poslovni subjekti trebaju svakodnevno vidjeti stvarna poboljšanja na terenu, a kako bi se to postiglo, ključna su snažna partnerstva, poput onoga koje godinama postoji sa Ceftinim Sekretarijatom.

- Želimo pohvaliti njihov rad na olakšavanju trgovine i radujemo se nastavku širenja naše saradnje kako bismo postigli bržu i efikasniju trgovinu u regionu - istakao je Rafuna.