latinica  ћирилица
01/08/2016 |  16:09 | Autor: SRNA

Đurić: Brisel da izvrši pritisak na Prištinu da primijeni sporazume

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je rekao da očekuje od EU da, u nastavku dijaloga Beograda i Prištine na ekspertskom nivou, izvrši pritisak na Prištinu da primijeni potpisane sporazume, među kojima je i formiranje zajednice srpskih opština.
Marko Đurić (Foto: Zoran Žestić) - Foto: TANЈUG
Marko Đurić (Foto: Zoran Žestić)Foto: TANЈUG

Đurić je u Briselu, gdje predvodi delegaciju Beograda u nastavku dijaloga sa Prištinom na ekspertskom nivou, rekao da danas i sutra od posrednika očekuje da izvrši finalni pritisak na Prištinu da primijeni sporazume koji su potpisani 25. avgusta prošle godine.

Komentarišući izjavu premijera samoproglašenog Kosova Isa Mustafe da formiranje ZSO mora biti povezano sa ukidanjem paralelnih struktura na Kosovu, Đurić je pozvao Mustafu da ne izmišlja nove uslove za formiranje ZSO.

On je rekao za Tanjug da Mustafa treba još jednom da pročita tekst sporazuma koji je potpisao i prestane da osporava ono što je sam dogovorio u vezi sa uspostavljanjem ZSO.

Đurić poziva Mustafu da ne izmišlja nove uslove kojih se nije sjetio, dok je dogovarao stvaranje novih institucija za jačanje prava Srba u južnoj srpskoj pokrajini.

"Odavno smo se u ovom dijalogu uverili da je čuvena besa izgubila svaki smisao među albanskim političarima, a vidimo da ni potpis njihovih najviših predstavnika na sporazum pod pokroviteljstvom EU nije dovoljan garant njegove primene", naveo je Đurić.