latinica  ћирилица
27/01/2016 |  08:42 ⇒ 08:42 | Autor: SRNA

Nikolić: Tražiti tekst pravno obavezujućeg sporazuma sa Prištinom

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da bi Srbija u pregovorima o pristupanju EU trebalo prije svega da insistira na Poglavlju 35 o Kosovu, odnosno da unaprijed dobije tekst pravno obavezujućeg sporazuma, kako bi znala da li može da prihvati ono što u njemu stoji.

Nikolić je ocijenio da u novoj rundi dijaloga tema mora biti i zajednica srpskih opština , koja će donijeti novi kvalitet života i nezavisnosti Srbima na Kosovu.

On dodaje da Priština pokušava u dijalogu da polako dobije sve funkcije jedne države.

"Srbija je već dosta toga dala, čime se smanjuje manevarski prostor, te posle počinje vršenje vlasti na Kosovu na osnovu postignutih sporazuma. To je prelomna tačka i to premijer zna", rekao je Nikolić za TV Pink.

On smatra da bi beogradska delegacija tokom nove runde dijaloga sa Prištinom trebalo da insistira na presudi Oliveru Ivanoviću, za koju smatra da je pokušaj besmislenog pravljenja balansa pred pokretanje mnogih postupaka pred specijalnim sudom.

"Mislim da će premijer Aleksandar Vučić pokrenuti pitanje presude, i to nije mešanje u sudsku presudu. Nije bilo svedoka ni dokaza, i čak je sudija u presudi naveo da nije bilo dokaza, ali da je, navodno, Ivanović znao šta će se desiti. To su besmislice", naglasio je Nikolić.

Navodeći da se očigledno pokušava napraviti neki balans, prikazujući da se osuđuju i Srbi i Albanci, Nikolić je primijetio da takav balans prema srpskom narodu nikada nije pravljen, već su zločini Srba podizani na mnogo viši nivo.

On smatra da su protesti i nasilje u Prištini, kao i suzavac u parlamentu samoproglašenog Kosova "farsa i teatar" kojim treba da se pokaže da na vlast mogu doći i gori, te da treba čuvati Hašima Tačija i Isu Mustafu.

Nikolić je naveo da je 24. april gotovo "fiksiran" datum vanrednih parlamentarnih izbora, te da je vjerovatnije raspuštanje skupštine nego ostavka premijera.

On je rekao da Srbija neće stati zbog vanrednih parlamentarnih izbora, jer reforme, investicije, bezbjednosna i spoljna politika neće trpiti i ubijeđen je da će za formiranje nove vlade biti potrebno "najviše desetak dana".

Govoreći o migrantskoj krizi, Nikolić je rekao da bi za Srbiju bilo loše da dođe u situaciju "pješčanog sata", kojem je jedan dio zatvoren, a iz drugog se slivaju migranti.

"Kad bi postali levak u koji se slivaju migranti to bi bilo loše. Mi moramo bar mesec dana da znamo šta se dešava, ko zatvara granice ili ne", rekao je Nikolić.