latinica  ћирилица
15/12/2015 |  18:18 ⇒ 22:45 | Autor: BETA

Ministri EU pozvali Prištinu da primjenjuje Briselski sporazum

Ministri spoljnih poslova EU podržali su danas napredak u dijalogu Beograda i Prištine i pozvali kosovske vlasti da što prije primijene svoj dio sporazuma i da se konstruktivno angažuju sa Srbijom u formulisanju i primjeni budućih sporazuma.

U zaključcima se ocjenjuje da sadašnji politički zastoj na Kosovu i Metohiji mora hitno biti riješen, a ministri su posebno osudili nasilje u političke svrhe i pozvali opoziciju da smjesta prekine opstrukciju rada parlamenta. Takođe se poziva na poštovanje vladavine zakona i obnovu normalnog parlamentarnog života u skladu sa pravilima i procedurama.

Podržava se odluka Prištine o uspostavljanju specijalnog suda za ratne zločine, ali i zahtjeva da vlasti bez odlaganja okončaju potrebne procedure kako bi sud što prije mogao da funkcioniše.

Navodi se takođe da Kosovo treba da nastavi saradnju sa Euleksom i da aktivno doprinese punom sprovođenju njegovog mandata uključujući i period nakon revizije poslije juna 2016.

Ministri EU su primili na znanje da je u oktobru potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kao prvi sveobuhvatni sporazum EU i Kosova "čiji zaključci, stupanje na snagu i primjena neće dovoditi u pitanje stav zemalja članica o statusu Kosova".

Savjet ministara EU je, kada je riječ o liberalizaciji viznog režima, naglasio važnost ispunjavanja svih uslova i pozvao Prištinu da nastavi napore kako bi napredovala u tom procesu.

Vlasti Kosova, ističe se u zaključcima, treba da se usredsrede na sprovođenje sveobuhvatnih reformi neophodnih za ispunjavanje obaveza u skladu sa SSP, a posebnu pažnju potrebno je posvetiti unapređenju vladavine prava, uključujući nezavisno sudstvo.

Kosovo, dodaje se, treba da ojača borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a prioritetne su reforme izbornog sistema i uprave. Kao važne oblasti pominju se i zaštita ljudskih prava, uključujući punu zaštitu kulturnog i vjerskog nasljeđa, kao i inkluzija i zaštita pripadnika manjina i ranjivih grupa i jačanje socijalne kohezije.

Šefovi diplomatija EU danas su u Briselu razmatrali strategiju proširenja i godišnje izvještaje Evropske komisije o napretku zapadnobalkanskih zemalja i Turske na putu ka EU. Oni su potvrdili "nedvosmislenu posvećenost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana", naglasivši da proširenje EU ostaje ključna politika i ulaganje u mir, demokratiju, prosperitet, bezbjednost i stabilnost kontinenta.