latinica  ћирилица
05/11/2015 |  08:39 | Autor: B92

Priština Evropi "podmeće" status

Iz sjedišta EU poručuju da nisu moguće izmjene SSP koji je već potpisan sa samoproglašenim Kosovom.
Beograd - Priština - Foto: ilustracija
Beograd - PrištinaFoto: ilustracija

Nevažeći amandman koji pominje "Republiku", pišu "Večernje novosti".

Za EU dileme nema - jedini validan sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa samoproglašenim Kosovom je onaj koji je Brisel ponudio i obe strane ga potpisale. A u njemu, uz naziv Kosovo, stoji i zvjezdica kojom se ističe da se status ne prejudicira.

"Mi smo SSP objavili još u aprilu", podsjeća za "Večernje novosti" portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič.

Slavko Simić, šef poslaničke grupe Liste "Srpska", objašnjava za "Novosti" da je neposredno pred početak sjednice parlamenta Odbor za evropske integracije predložio amandman po kojem bi se samoproglašeno Kosovu umjesto fusnote "dodijelio" status "Republike Kosovo" i da je predsednik Skupštine predložio da amandman bude u "paketu" sa SSP.

"Oštro sam se suprotstavio tome i rekao da ću otići sa sjednice, poslije čega je uslijedilo odvojeno glasanje za amandman, a posebno za SSP", kaže nam Simić, tvrdeći da se sporazum ne menja amandmanom, već da je SSP ostao neutralan kad je riječ o statusu.

Simić navodi da je amandman usvojen zarad potreba kosovskog zakonodavstva kako bi se "knjižilo" da je Sporazum podržala "Republika". Na pitanje zašto su poslanici "Srpske" bili uzdržani tokom glasanja za amandman, a nisu glasali protiv, on kaže:

"Bili smo uzdržani, jer smo svakoga dana s tim ljudima. To je politička stvar gdje morate mudro da reagujete i donosite odluke koje neće da iritiraju ostale poslanike".