latinica  ћирилица
11/09/2015 |  09:40 | Autor: B92

Drecun: Albanci u Srbiji taoci interesa Prištine

Iz najava o formiranju Zajednice albanskih opština kao odgovor na ZSO na samoproglašenom Kosovu vidi se da albanski lideri nisu imali namjeru da sa Beogradom riješe probleme.
Milovan Drecun - Foto: TANЈUG
Milovan DrecunFoto: TANЈUG

To je izjavio predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

"Meni se čini da ovim politički ekstremnim potezom, koji je neprihvatljiv, pojedini albanski politički lideri uvode Albance na ovom području u neku vrstu taoca interesa Prištine", kazao je Drecun gostujući na Radio-televiziji Srbije.

On je kazao da je ovakav potez dogovoren sa Tiranom i Prištinom i da je ovo pokušaj da se Albanci u Preševu, Medveđi i Bujanovcu uvedu kao strana u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine i da se pozicija Albanaca na jugu Srbije uporedi sa pozicijom Srba na sjeveru Kosova, što je ocijenio kao neuporedivo.

"Mislim da su njihovi interesi prvenstveno da se nametnu kao neka strana u procesu normalizacije odnosa, da se internacionalizuje pitanje, kako oni kažu, preševske doline i da se stvori što jača kohezija i da se albanska nacionalna zajednica na jugu centralne Srbije radikalizuje u smislu da bude podrška politici koju vodi Priština, naročito Hašim Tači", kazao je Drecun.