latinica  ћирилица
25/08/2015 |  20:20 | Autor: RTS

Vučić: Potpisani sporazumi u Briselu, formirana Zajednica srpskih opština

Premijer Aleksandar Vučić rekao je za RTS da je u Briselu postignut dogovor oko svih tema. Sada imam poruku za naš narod na Kosmetu, donijeli smo dobre sporazume - formira se ZSO sa širokim ovlašćenjem, naveo je Vučić. Potpisani sporazumi Beograda i Prištine su značajno dostignuće, ocijenila visoka predstavnica EU Federika Mogerini.
Aleksandar Vučić (foto:printskrin) -
Aleksandar Vučić (foto:printskrin)

Poslije cjelodnevnih razgovora u Briselu, premijer Aleksandar Vučić rekao je da su postignuti dogovori o formiranju ZSO, telekomunikacijama, Parku mira i energetici i da su svi sporazumi potpisani.

"Sada imam poruku za naš narod, prije svega narod na Kosmetu, donijeli smo dobre sporazume koji njima garantuju ne samo bezbjednost i sigurnost, već i opstanak radnih mjesta", naglasio je premijer.

Istakao je da je formirana Zajednica srpskih opština koja će imati široka ovlašćenja.

"Mislim da smo odličan posao obavili za naš narod, objelodanićemo sve sporazume. Ići ću na Kosovo i Metohiju, u svih 10 srpskih opština, i govoriti našem narodu, i mislim da će biti zadovoljni onim što smo postigli", kaže premijer.

Vučić poručio je da su sporazumi postignuti u Briselu dobri po srpski narod na Kosovu.

"Zajednica srpskih opština će imati svog predsjednika, potpredjsednika, skupštinu, savjet, grb i zastavu. Ona će odlučivati o sva četiri pitanja iz Briselskog sporazuma - od zdravstva, školstva, urbanog i ruralnog planiranja i ekonomskog razvoja, do toga da ćemo moći da je finansiramo iz Srbije. Nedvosmisleno se kaže da Srbija ima pravo da je finansira, bez poreza i taksi", naveo je Vučić u izjavi za Radio-televiziju Srbije.

Osim toga, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je poslije potpisivanja sporazuma u Briselu da sada imaju četiri mjeseca za izradu Statuta Zajednice srpskih opština, i istakoa, da je glavni dogovor postignut.

Mogerini: Sporazumi značajno dostignuće

Sporazumi Beograda i Prištine predstavljaju značajno dostignuće u procesu normalizacije, navodi visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini.

Ona je potvrdila da su finalizovani dogovori o primjeni četiri ključna sporazuma: o energetici, telekomunikacijama, uspostavljanju Zajednice srpskih opština i slobodi kretanja, odnosno mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

"Premijeri Srbije i Kosova označili su prekretnicu u postizanju napretka u agendi dijaloga. Oni su dogovorili opšte principe i osnovne elemente ZSO što utire put ka njenom uspostavljanju", saopštila je Mogerini.

Premijeri su se takođe dogovorili o daljoj primjeni sporazuma o energetici i akcionom planu za Telekom što će, kako je navela, olakšati telekomunikacini sistem i operacije na Kosovu.

"Konačno, premijeri su takođe postigli dogovor o mostu u Mitrovici, koji će definisati upotrebu mosta na uzajamno prihvatljiv način koji simbolizuje duh dijaloga u kojem posredujem", ističe se u saopštenju.

"Današnji ishod predstavlja značajno dostignuće u procesu normalizacije. Rješenja poput ovih danas postignutih donose konkretnu korist ljudima i u isto vrijeme omogućavaju dvjema stranama da napreduju na svom evropskom putu", ocijenila je Mogerini.

Ona je istakla da je posvećenost dvojice premijera bila od pomoći u postizanju dogovora i potvrdila da će EU aktivno podržati punu primjenu ovakvog ishoda. EU će takođe nastaviti da radi na daljim koracima u dijalogu narednih mjeseci, poručila je Mogerini.

Međutim, potpredsjednik Vlade u Prištini Hašim Tači rekao je u Briselu da je Srbija potpisivanjem sporazuma na neki način priznala Kosovo kao nezavisnu državu.

"Srbija je potpisala pod pritiskom međunarodne zajednice. Kosovska strana je stajala čvrsto iza svojih zahtjeva i postigla je dogovor u skladu sa kosovskim zakonima. Ostaje na nama da radimo kako bismo iznijeli sve buduće procese“, rekao je Tači.