latinica  ћирилица
25/08/2015 |  11:40 | Autor: TANЈUG

Počeli pregovori Beograda i Prištine u Briselu

U Briselu je počela nova runda pregovora Beograda i Prištine na kojoj učestvuju premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Vlade samoproglašenog Kosova Isa Mustafa.
Pregovori Beograd - Priština u Briselu (photo: Twitter/Maja Kocijančić) -
Pregovori Beograd - Priština u Briselu (photo: Twitter/Maja Kocijančić)

"Počeli pregovori. U toku konsultacije srpske delegacije", napisala je savjetnica za medije Suzana Vasiljević na svom Tviter nalogu.

Јedna od glavnih tema razgovora biće formiranje Zajednice srpskih opština.

Kako je najavila kancelarija Evropske službe za spoljne poslove, dvije strane će na sastanku nastojati da finalizuju sporazume o ZSO, kao i energetici, Telekomu, a razgovaraće se i o slobodi kretanja na mostu u Kosovskoj Mitrovici.

U toku su razgovori komesarke za spoljnu politiku EU Federike Mogerini i Aleksandra Vučića. Prethodno Mogerinijeva je razgovarala sa Mustafom.

Odvojeni sastanci sa Mogerinijevom se održavaju prije početka sastanka na nivou premijera Srbije i samoproglašenog Kosova uz posredovanje Evropske unije na kome se očekuje da će biti postignut konačni dogovor o sprovođenju sporazuma o osnivanju Zajednice srpskih opština, energetici, slobodi kretanja i telekomunikacijama.

Slijedi trojni sastanak Mogerinijeve sa Vučićem i Mustafom. Portparoka komesarke za spoljnu politiku EU Maja Kocijančić je na svom tviter nalogu postavila sliku i tekst u kome objašnjava posredovanje Brisela u ovom dijalogu.