latinica  ћирилица
24/08/2015 |  09:21 | Autor: SRNA

"Mršav" učinak misije EU na Kosmetu

Euleks za deset mjeseci završava misiju na Kosovu i odlazi, ali je već sada izvjesno da za njim niko neće žaliti jer i kosmetski Srbi i Albanci smatraju da je učinak ove misije za sedam godina više nego "mršav", piše "Politika".
Euleks (ilustracija) -
Euleks (ilustracija)

Prema pisanju ovog lista, i jedni i drugi smatraju da Euleks nije donio pravdu na osjetljivom terenu kakav je Kosovo i Metohija.

Naglašavajući da nije nezadovoljan učinkom Euleksa, šef ove misije Gabrijel Meuči dodaje da "misija Euleksa nije povjerena supermenima koji su došli da hapse svakog na Kosovu".

Bivši poslanik u skupštini samoproglašenog Kosova Rada Trajković nije zadovoljna onim što je misije EU uradila, ali smatra da bi Srbi bili više ugroženi bez prisustva Euleksa.

Poslanik u skupštini samoproglašenog Kosova Iljir Deda rekao je da ova misija nije pomogla u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, a još manje u jačanju pravosudnih institucija na Kosmetu.

"Izbegavali su da pokrenu procese protiv istaknutih kosovskih političara, pa su pravna pitanja postala politički problem", istakao je Deda.