latinica  ћирилица
17/04/2024 |  10:10 ⇒ 10:11 | Autor: SRNA

Kondić Panić: Usvajanje rezolucije o Srebrenici imalo bi velike posljedice po stabilnost u regionu

Ambasador BiH u Francuskoj Bojana Kondić Panić izjavila je da bi usvajanje rezolucije o Srebrenici moglo imati velike posljedice na diplomatske odnose, posebno na odnose različitih zemalja, globalnih aktera, te da bi to moglo uticati i na stabilnost u regionu.
Bojana Kondić Panić - Foto: RTRS
Bojana Kondić PanićFoto: RTRS

- O ovoj temi razgovarali smo i sa sagovornicima ovdje u Francuskoj i poruka koju smo dobili jeste da im je žao što je do ovakvog prijedloga uopšte došlo, jer to podrazumijeva vraćanje u prošlost, u vrijeme konflikta i netrpeljivosti unutar strana u BiH - istakla je Panićeva za Srnu.

Ona je ocijenila da bi, u kontekstu trenutnih brojnih geopolitičkih izazova u svijetu, najvažnije bilo da se u BiH i na Balkanu očuvaju stabilnost i mir, da se gleda u budućnost i bude koncentrisano na evropske integracije kao zajednički, primarni cilj svih strana u BiH.

Panićeva je istakla da je upravo to i bila osnovna poruka sagovornika u Francuskoj.

- Poruka koju smo dobili od više sagovornika u Francuskoj bila je upravo ta - da oni žele brže napredovanje BiH ka evropskim integracijama, a ne vraćanje fokusa na prošlost - rekla je Panićeva.

Bošnjački dio misije BiH pri UN jednostrano je, bez odluke Predsjedništa BiH, uz sponzorstvo dijela zapadnih zemalja, pokrenuo inicijativu za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Prethodno je prije devet godina Rusija stavila veto u Savjetu bezbjednosti UN na britansku rezoluciju o Srebrenici.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte. Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici, niti na bilo kom drugom mjestu.

Prijedog rezolucije o Srebrenici, uprkos protivljenju Republike Srpske, trebao bi se naći na dnevnom redu Generalne skupštine UN početkom maja.