latinica  ћирилица
30/04/2024 |  09:31 ⇒ 09:53 | Autor: SRNA

Vranješ: Napadom na ambasadora Izraela, Konaković pomjera fokus sa optužbi za saradnju sa narko-kartelom

Ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ ocijenio je skandaloznim napad ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića na ambasadora Izraela u Srbiji Јahela Vilana i najavio da će već danas poslati pismo izraelskom ambasadoru u kojem će pojasniti da Konaković ne govori u ime BiH, te da njegovo vrijeđanje ličnosti ambasadora i unižavanje Holokausta snažno osuđuje Republika Srpska na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom.
Aleksandar Vranješ - Foto: RTRS
Aleksandar VranješFoto: RTRS

Ambasador Vranješ je rekao da će podsjetiti ambasadora Izraela da Ustav BiH ne daje za pravo nijednom ministru inostranih poslova u Savjetu ministara da vodi spoljnu politiku mimo utvrđenih odluka Predsjedništva BiH, te da Konakovićeve skandalozne poruke upućene njemu shvati isključivo kao njegovu ličnu frustraciju, a nikako stav BiH.

- Objasniću kolegi Јahelu da ministar Konaković trpi optužbe za navodnu saradnju sa narko-kartelom, te da ne bira teme kako bi skrenuo pažnju javnosti sa tog, za njega, veoma ozbiljnog problema. Tako se obrušio i na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kalkulišući da je srbofobija uvijek siguran metod za pomjeranje fokusa bošnjačke javnosti - istakao je Vranješ.

On je naglasio da u tu svrhu Konakoviću služi i potencijalna rezolucija o Srebrenici, da pokuša na svaki način da se zaborave ove ozbiljne optužbe na njegov račun.

Nakon izjave ambasadora Vilana da Izrael nikada nije prihvatio nazivanje zločina u Srebrenici genocidom, Konaković je iznio niz uvreda na njegov račun, rekavši, između ostalog, da je "sramota diplomatije i ljudska sramota".