latinica  ћирилица
15/04/2024 |  21:17 ⇒ 21:19 | Autor: RTRS

Dodik: Rezolucija o Srebrenici - akt koji ruši sve i usložnjava situaciju u BiH (VIDEO)

Gostujući u našoj emisiji Drugi ugao, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će predložena rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a usložniti situaciju u BiH i da su toga svjesne mnoge zemlje, koje neće podržati njeno donošenje.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Rekao je da je ova rezolucija akt koji ruši sve i nakon koje nema nijednog razloga da BiH funkcioniše.

- Nastoje po svaku cijenu da se u Generalnoj skupšitini UN "progura" rezolucija o Srebrenici. Okupile se mnoge bitange koje to žele da učine protiv Republike Srpske i ništa to nije novo, imajući u vidu da sve ovo vrijeme pokušavaju bilo kako nanijeti neko zlo samoj Republici - ističe Dodik.

Dodik je u našoj emisiji naveo da Srbi u ovakvim situacijama ne smiju biti neoprezni.

- Mi nemamo pravo da budemo naivni, jer se radi o jednoj stvari koja do sada nije viđena u UN-u, pogotovo što je sponzorisana od nekih zemalja koja iza sebe imaju veoma tešku istoriju genocida Holokausta, koji imaju potrebu da tu istoriju peru, a onda to čine na nama - navodi Dodik.

Kada je riječ o Srebrenici, Dodik ističe da nema opšteprihvaćenih dokaza da se u Srebrenici desio genocid.

- Desilo se ozbiljno stradanje i zločin koje su počinile srpske strane prema muslimanima vojničkim i jednim dijelom zarobljenika, ali nije vršena likvidacija prema civilnom stanovništvu. Nije bio stvoren elementarni uslov, da bi se nešto moglo proglasiti genocidom - navodi Dodik.

Presude koje su donesene u Hagu, Dodik ističe da se odnose na pojedince, ne na jedan narod u cjelini.

- Presude koje su bile u Hagu, a na koje se oni pozivaju odnose se na pojedince. Ne na koliktivitet i ovo je način kako da provuku priču o koliktivitetu. Oni namjerno tamo negdje ne pominju da je to kolektiv ali sama mogućnost da svako interpretira kako hoće uvijek će navući na stranu da su to Srbi učinili - navodi Dodik.

Dodik je pozvao građane da vjeruju u Republiku Srpsku i njene institucije i da prisustvuju najavljenom narodnom mitingu.