latinica  ћирилица
29/04/2024 |  19:32 ⇒ 22:35 | Autor: RTRS

Suđenje Dodiku i Lukiću; Tužilaštvo bez dokaza - odbrana traži svjedočenje Šmita (VIDEO) 

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Milošu Lukiću.
Milorad Dodik (Foto: instagram.com/mdodik.official) -
Milorad Dodik (Foto: instagram.com/mdodik.official)

Propao je pokušaj Tužilaštva BiH da u dokaze uvrsti tekst Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma koji je na tzv. bosanskom jeziku skinut sa stranice OHR-a.

Odbrana optuženih najavljuje Kristijana Šmita kao svjedoka ali sudija Sena Uzunović još se nije o tome izjasnila. Dodik kaže da kako vrijeme prolazi, dokazuje se početna tvrdnja da je ovo namješten politički proces , da je sve nakaradno i po uzoru na Haški tribunal.



Tužilaštvo BiH nastavlja da "fingira" sudski proces, sa 60 dokumenata "zatrpali" su Sud. Sena Uzunović nije prihvatila kao dokaz, Aneks 10 Dejtonskog sporazuma, skinut sa stranice OHR-a na jeziku bošnjačkog naroda.

Od Tužilaštva zatražila je original na engleskom jeziku sa adekvatnim prevodom. Odbijanje 30 novinskih članaka kao dokaza navodnih inkriminisanih radnji Milorada Dodika i Miloša Lukića, bio je dodatni "šamar" Tužilaštvu.

- Sud cijeni da novinski članci kao i obavjesti i informacije sa portala ne mogu biti dokazi u postupku jer predstavljaju mišljenje autora - navela je Uzunovićeva.

I odbrana optuženih saglasna da je Tužilaštvo napravilo veliki spis navodnih dokaza samo da bi zbunili Sud. Od Sene Uzunović očekuje da u nastavku procesa istraje i ne prihvati dokumenta koji nisu original poput Aneks 10 DMS sa stranice OHR-a.

- Izvinite u BiH se primjenjuju samo propisi koji su objavljeni u Službenom glasniku ili međunarodni ugovori koji su ratifikovani, jedino DMS dokument nije ratifikovan u PS BiH, original tog dokumenta ne postoji u BiH, to je problem Tužilaštva - istakao je Miljkan Pucar advokat Miloša Lukića.

Milorad Dodik i Miloš Lukić dočekani su i ispraćeni iz Suda gromolasnim aplauzom i podrškom.

To im daje snagu da izdrže a sve što vide u sudnici od strane Tužilaštva kažu potvrda je namještenog političkog procesa u koji se pokušava u već namještenu formu gurati sve i svašta.

- Danas se opet, izvode ponovi neki papiri, pod plaštom dokaza a dokaz je ono što se prihvati kao dokaz, a ne što oni smatraju da jeste. Nemoguće je da stranica OHR-a bude vjerodostojna za stupanje na snagu neke odluke . To je dokaz u kakavoj BiH mi živimo, zato je možda dobro da idemo do kraja i da se vidi sva farsa koja je namještena - poručio je Dodik.

Tužilački tim Tužilaštva BiH svaki put iskoristi priliku da ispadne neozbiljan i pokaže da nije dorastao bilo čemu - rekao je v.d Službenog glasnika Miloš Lukić.

- I danas smo imali priliku da vidimo da se dokazi, kao što rekoše uvaženi advokati, izvode na silu i da steknemo i taj utisak da je sve ovo dirigovano negdje sa strane, a svima je već jasno da je to dirigovano iz američke Ambasada - dodao je Lukić.

Nakon što Tužilaštvo završi sa izvođenjem materijalnih dokaza, odbrana optuženih i zvanično najavljuje Kristijana Šmita kao ključnog svjedoka, koji je zapravo intervencijom u Krivični zakon, sve i "zakuvao". Od Sene Uzunović očekuje da ne pravi probleme.

- Sada je do sutkinje hoće li nam to dozvoliti ili će nas na neki način i spriječiti da izvedemo tog svjedoka - kaže Anto Nobilo pravni zastupnik Milorada Dodika.

Goran Petronijević pravni zastupnik predsjednika Dodika upitao je u čemu je problem da se Šmit pojavi pred sudom.

- Gospodin Šmit, šta je problem da dođe, Tužilaštvo je u svom podnesku posvetilo čitave dvije strane da ne treba da dođe, zašto se Šmit plaši da dođe - pita Petronijević.

Sljedeće ročište zakazano je za 22. maj, a odbrana bi iznošenje svojih dokaza i saslušanje svjedoka trebalo da počne 5. i 19. juna.