latinica  ћирилица
23/03/2024 |  12:31 ⇒ 12:38 | Autor: RTRS

Bubić: Sudski proces protiv Dodika i Lukića je teatar apsurda (VIDEO)

Sudski proces koji se vodi pred Sudom BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića, za navodno nepoštovanje odluka takozvanog Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, predstavlja teatar apsurda rekao je advokat Goran Bubić gostujući u sedamnaestoj epizodi podkasta "Granica postoji".
Goran Bubić - Foto: RTRS
Goran BubićFoto: RTRS

On je rekao da se ovaj sudski proces zapravo nije trebao ni dogoditi, jer u ovom slučaju postoji navodna inkriminacija koja ne postoji nigdje u svijetu.

- Do optuženja nije ni trebalo doći jer bilo bi razumno da se ovo sve raspravi u istrazi. Da je bilo istrage onda bi se zaključilo da nisu ispunjeni pravni uslovi da bi se Kristijan Šmit mogao smatrati Visokim predstavnikom. Uslovi su propisani Aneksom 10. Visoki predstavnik se postavlja na saglasn prijedlog ugovornih strana, ne na prijedlog neke države, i to postavljenje potvrđuje Savjet bezbjednosti svojom rezolucijom. To se nije dogodilo - rekao je Bubić.

Bubić je nastavio da navodi brojne apsurde koji prate montirani politički proces pred Sudom BiH u Sarajevu koji se vodi protiv Dodika i Lukića.

- Prvi dan od objave pada 08. juli 2023. godine. A inkrimisani period za predsjednika je od 01. do 07. jula. Tako da mi nemamo elementarni uslov zakonitosti da se nešto što smatramo inkriminacijom može primijeniti samo onaj zakon koji vrijedi u vrijeme kada se ta navodna inkriminacija preduzima. Mi nemamo to zadovoljeno - objasnio je Bubić.

Bubić je upozorio da se pokušava legitimno izabran politički predstavnik jednog naroda, kao što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, eliminisati na protivustavan način.

- U Ustavu piše da se predsjednik može razriješiti na način kako je i postavljen. To je opozivom na neposrednim izborima.Ovdje u nedostatku, ne samo političke moći visokog predstavnika, već u nedostatku personalne legitimnosti Kristijana Šmita, se poteže ovaj način da se kroz pravosuđe pokuša smjena legalno izabranog predsjednika. Pokušava se preko sudske vlasti upetljati u izborni proces - rekao je Bubić.

Objasnio je da se Dodiku i Lukiću sudi za ispunjavanje ustavnih i zakonskih obaveza. Dodik je, kaže Bubić, dao zakletvu na poštivanje Ustava i postupa po toj zakletvi odnosno po ustavnim ovlaštenjima.

- Vršeći svoje ovlasti iz člana 80 Ustava Republike Srpske potpisao je ukaz. Možete li zamisliti? I to je element protivpravnosti. Mi u ovom slučaju imamo tvrdnju da predsjednik vrši ustavna ovlaštenja po članu 80 Ustava Srpske i na taj način, vršeći ta ovlaštenja, čini krivično djelo - rekao je Bubić.

Bubić smatra da je važno da optuženi ima osjećaj poštenog suđenja u šta i Bubić sumnja i da sve ukazuje da su te sumnje opravdane, posebno prilikom formiranja tužilačkog tima i izbora sudije.

- Važan je osjećaj optuženog da ima pošten sudski postupak, dakle to je jedan standard koji poštuje Evropski sud za ljudska prava. Znači ne može optuženi da bira ko će da mu sudi u tom smislu. Ali je važno da ima povjerenje u sud da će taj sudski postupak biti pošten. U ovom slučaju to apsolutno nije zadovoljeno - upozorava Bubić.

Bubić se osvrnuo i na izbor svjedoka Tužilaštva BiH.

- Potpuno je bilo nepotrebno kao svjedoka pozvati inspektora. Ali to je samo jedan dodatak na montiran proces, da se stekne dojam suđenja. Saslušati inspektora SIPA na okolonosti izuzimanja dokumenata je potpuno nepotrebno. Oni su bili u Narodnoj skupštini, mi to nismo osporavali. Uzeli su to što su uzeli a nisu morali uzeti jer je to objavljeno u glasnicima. Tako da je to samo bila jedna simulacija istrage - rekao je Bubić.

On u procjeni trajanja sudskog procesa protiv Dodika i Lukića nije htio da iznosi prognoze ali je izrazio uvjerenje da ukoliko se bude sudilo na osnovu pravnih činjenica oslobađajuća presuda nije upitna.

BUBIĆ: SUDSKI PROCES PROTIV DODIK I LUKIĆA ЈE UDAR NA SUVERENITET

Sudski proces koji se vodi pred Sudom BiH protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića, ozbiljno urušava suverenitet BiH, rekao je Bubić.

On je rekao da postoji zabluda da se čuva suverenitet BiH, a na djelu je upravo suprotno.

- Ovdje postoji, po stavu odbrane, jedna zabluda da se na ovaj način štiti suverenitet BiH. On se u suštini ruši. I pitanje je kakve sve posljedice ovo može da proizvede. Ako imamo Ustav Republike Srpske koji je usaglašen sa Ustavom BiH, onda nijedan zakon na nivou BiH i donesen od Parlamentarne skupštine, ne može zadirati u entitetki ustav - objasnio je Bubić.

Bubić je rekao da je poštivanje Ustava jedini način da se zaštiti država i da se trebalo ići u tom pravcu.

I ne možeš ti sada reći da je interes države kršenje tog Ustava. Јedini krajnji interes države jeste poštivanje Ustava“, rekao je Bubić.

Prokomentarisao je i preporuku Venecijanske komisije koja je protivno Ustavu BiH preporučila produženje starosne granice za sudije Ustavnog suda BiH preko 70 godina.

- I ako ti dadne preporuku kako to sa 70 godina ne trebaš poštovati, dakle nema veze kakva je ustavna odredba, to ne može biti u prilog te države. Ne može biti u prilog tog Ustava, ne može biti u prilog tog ustavnog poretka, već može samo da znači da je to praktično neka vrtsa udara - rekao je Bubić.

On je ponovio da očekuje da se pred Sudom BiH u procesu protiv Dodika i Lukića kao svjedok pojavi i Kristijan Šmit.

- On ovdje ne bi mogao da se pozove na imunitet. U pitanju je svjedočenje, nije u pitanju postupak građanski ili krivični protiv lica sa diplomatskim statusom. Kristijan Šmit apsolutno nema status službenika Ujedinjenih nacija - rekao je Bubić.

Ocijenio je da je cilj sudskog procesa, koji pakuju stranci, pred Sudom BiH da se na nezakonit način ukloni Dodik.

 Bez uvijanja. Definitivno da je u pitanju jedan istorijski proces. Јedna neprimjeren pokušaj da se politička pitanja rješavaju u krivičnom postpuku. To je apsolutno neprimjereno. Za takve stvari postoje politički instrumenti - poručio je Bubić.

On je rekao da montiran, nepravni proces predstavlja pokušaj intervencije u unutrašnje pravo BiH.

- Definitivno ovo nije krivični postupak protiv pojedinca. Ovo je krivični postupak, nije samo ni krivični postupak protiv predsjednika Republike, ovo je krivični postpuak protiv Republike Srpske. Krajnji cilj je otimanje imovine Republike Srpske, preko eliminacije predsjednika iz političkog života - rekao je Bubić

Bubić je istakao da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ima veliku podršku naroda i da je dobijao poruke da je važno da se odbrani predsjednik Srpske.

- Јa srećem ljude koji bezuslovno podržavaju predsjednika. Ima i ljudi koji načelno gledano su opozicija. Ali i ovi što su opozicija kažu, imamo primjedbi, ali ovdje se predsjednik mora odbraniti. A da ne govorim o većini koja ga bezrezervno podržava. Dakle, mislim da javnost u najvećem broju ispravno shvata da je ovdje u pitanju proces protiv Republike Srpske - zaključio je Bubić.