latinica  ћирилица
08/05/2024 |  14:29 ⇒ 16:12 | Autor: RTRS

Vukosavlje: Položeni vijenci za stradale Srbe u odžačkim logorima

Polaganjem vijenaca i služenjem parastosa u Vukosavlju i selu Novi Grad kod Odžaka obilježene su 32 godine od stradanja Srba u odžačkim logorima tokom proteklog rata.
Vukosavlje polaganje vijenaca - Foto: RTRS
Vukosavlje polaganje vijenacaFoto: RTRS

Torturu u logorima u Odžaku, a kasnije u Brodu, Orašju i Slavonskom Brodu nisu preživjela 42 logoraša.

U odbrani Republike Srpske poginulo je 20 srpskih boraca koji su prethodno prošli kroz logore hrvatsko-muslimanskih jedinica. Nad njima su primijenjene 132 metode mučenja.

Slike torture u odžačkim, ali i u logorima u tadašnjem Bosanskom i Slavonskom Brodu, te Osijeku u kojim je proveo 135 dana, Milanu Miletiću i danas su pred očima. Prošao je kroz pakao, koji se, kaže, riječima ne može opisati.

Milosava Vladić i danas traga za posmrtnim ostacima brata Pere koji je nestao kao dvadesetdvogodišnji mladić.

Kroz logore u Odžaku prošlo je oko 1.300 Srba. Silovane su 62 žene, od kojih je najmlađa žrtva imala 10, a najstarija 60 godina. Strahota u logoru nisu bila pošteđena ni djeca, više od stotinu bilo ih je zatvoreno u logore.

- U ovom ratu su se desili užasni zločini i lično mislim da je to zato što je trebalo očistiti ovaj prostor od srpskog naroda - izjavio je predsjednik saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović.

- Samo 11 pripadnika HVO-a je odgovaralo za te zločine, najveća funkcija je upravnik logora, znači nalogodavci nisu odgovarali za zločine koji su počinjeni na ovom području - rekao je pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Nebojša Vidaković.

Za zločine nad Srbima na području Odžaka presuđeno je 11 pripadnika HVO-a i to na 85 i po godina zatvora. Nalogodavci tortura ostali su nekažnjeni.