latinica  ћирилица
08/05/2024 |  13:45 ⇒ 14:18 | Autor: RTRS

Karan: Donja Gradina mora ući u udžbenike; Svi moraju znati šta se dešavalo sa srpskim narodom

Donja Gradina mora ući u udžbenike i da svi u Srpskoj moraju znati šta se tamo dešavalo sa srpskim narodom tokom Drugog svjetskog rata. Sva školska djeca u Republici Srpskoj moraju posjetiti ovo mjesto, rekao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan koji je danas sa direktorom policije Republike Srpske Sinišom Kostreševićem obišao Spomen područje Donja Gradina.
Izvršni odbor za obilježavanje Dana sjećanja - Foto: RTRS
Izvršni odbor za obilježavanje Dana sjećanjaFoto: RTRS

- Ono što se desilo ovdje mora ući u udžbenike svih naših škola i to mora biti đačka literatura za svakog građanina Republike Srpske da tačno znamo šta se to dogodilo sa srpskim narodom - rekao je Karan.

On je naglasio da je naročito sada posebno važno da se zna šta se dešavalo s obzirom da neko pokušava da najveći stradalnički, slobodarski, anifašistički, srpski narod proglasi genocidnim narodom.

- Ovo je naš najbolji odgovor. Upravo ovdje leže tri Banjaluke, grobovi apsolutno nevinih, pobijenih žrtava srpskog naroda u strašnom genocidu koji su učinili upravo oni koji danas pokušavaju na ovim grobovima i preko ovih grobova da operu svoju ljagu i svoj obraz, i ovom istom narodu nametnu znamenje genocidnog naroda - rekao je Karan.

Poručio je da je Donja Gradina mjesto na kome treba svi da digu glas protiv jedne takve rezolucije.

- Rezolucija o Srerenici je najstrašniji napad na srpski narod od kada postoji, te najstrašnjiji, gnusni, lažni napad na Srbiju i Republiku Srpsku - poručio je Karan.