latinica  ћирилица
16/06/2018 |  12:30 ⇒ 13:00 | Autor: RTRS

Novi Grad- Sredstva iz budžeta za proces vantjelesne oplodnje

Opština Novi Grad iz budžeta je izdvojila sredstva za proces vantjelesne oplodnje. Objavljen je i javni poziv za dodjelu sredstava za podršku pronatalitetnoj politici.

Na poziv se mogu prijaviti bračni parovi koji imaju prebivalište na području Novog Grada. Opština je ove godine za ovu namjenu iz budžeta izdvojila 10.000 KM.

- Ta sredstva putem javnog poziva biće dodijeljena parovima koji su pokušali dva puta vantjelesnu oplodnju, a ona nije bila uspješna. To je simboličan gest pokušaja poboljšanja natalitetne politike naše lokalne zajednice - kaže Borislav Јapundža, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Novi Grad.

Problem steriliteta sve je prisutniji i on zadaje poteškoće mladim bračnim parovima, kažu ginekolozi.

- Sterilitit je problem oko deset odsto brakova i pomoć tim ljudima sigurno ne rješava ovaj problem o kojem pričamo, ali ima duboko emocionalnu i ljudsku komponentu. Pohvalna je svaka mjera koja tome doprinosi - rekao je Dušan Gašić, specijalista ginekologije i akušerstva.

Mladi roditelji koji nisu imali ovih problema podržavaju ovu inicijativu. Ističu, zar ima išta ljepše od roditeljstva.

- U svakom slučaju, to je dobro. Mnogi bi željeli da imaju djecu, ali nažalost nemaju. Zato je to pohvala za našu opštinu - ističe Pero Repija, otac dvoje djece.

Slađana Medić, majka dvoje djece, kaže da je neophodna upornost da bi ovaj proces bio uspješan.

Da je pad nataliteta na području Novog Grada sve izraženiji, pokazuju podaci da je u porodilištu u Domu zdravlja prije 25 godina obavljeno 720 porođaja. Prošle godine 120 djece upisano je u knjigu rođenih u Novom Gradu.