latinica  ћирилица
26/04/2024 |  15:53 ⇒ 19:12 | Autor: RTRS

Najmlađi se spremaju za Vaskrs - uče vještine šaranja jaja voskom (VIDEO)

Postupak šaranja jaja voskom, decenijama je sastavni dio naše tradicije i omiljen je među svim generaciijama. Za ovu tekniku potrebno je polukuvano jaje, pčelinji vosak, nalivpero, svijeća i lukovica. Malo kreativnosti, ljubavi i prakse, dok se ne stekne sigurnost i jasan potez.
Vaskršnja radionica - Foto: RTRS
Vaskršnja radionicaFoto: RTRS

Danas postoji mnogo tehnika šaranja vaskršnjih jaja, dekupaž, folija, čipka, međutim, od svih njih, izdvaja se jedna stara, prirodna tehnika, za koju kažu da su najljepša jaja ofarbana u vosku.

Učitelj u penziji Dušan Stegić banjalučkim osnovcima pokazao je ovu tehniku i ispričao kako ga ona vezuje za porodicu i djetinjstvo.

Stegić je rekao kako ga je majka naučila da farba jaja i kako je to lijepa tradicija i koliko je značajna za našu tradiciju.

Učenici osnovne škole "Zmaj Јova Јovanović" kroz vaskršnju radionicu šaranja jaja naučili su mnogo o kulturnom nasljeđu sa naših prostora.

Dok su neki od njih prvu put šarali jaja ovom tehnikom, drugi već tradicionalno sa majkama i bakama na plamenu, voskom šaraju jaja.

Učenici pet banjalučkih osnovnih škola učestovali su u radionici ukrašavanja jaja, a domaćin je bio Muzej Republike Srpske.

- Običaji oko Vaskrsa su jako značajni i bitni, poslije božićnih najvažniji. Bojenje jaja jako dugo traje u našoj tradiciji. Najveća simbolika je u crvenom jajetu i u crvenoj boji. Ona simbolizuje radost, napredak i dobre želje. Prvo jaje je čuvarkuća i čuva se do iduće godine - navela je Danijela Đukanović, etnolog u Muzeju Republike Srpske.

Vosak, cvijeće, razne trave, lukovica, još od davnina su recept naših baka za farbanje vaskršnjih jaja.

Vrijedne ruke osnovaca rado čine sve da se ova lijepa tradicija nastavi, i prenosi na buduće generacije.