latinica  ћирилица
15/06/2018 |  11:29 | Autor: SRNA

U prošloj godini samo jedna osuđujuća presuda za terorizam

Tužilaštvo BiH je u prošloj godini zaprimilo 31 prijavu protiv 51 lica koje se dovodi u vezu sa krivičnim djelima terorizma, nakon čega je donesena samo jedna osuđujuća presuda - zatvorska kazna.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: Screenshot
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: Screenshot

"Iz ranijeg perioda prenesene su 32 prijave protiv 51 lica, tako da su u radu ukupno bile 63 prijave protiv 109 lica", navodi se u izvještaju o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu, koji bi trebalo da bude razmatran na narednoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Tokom izvještajnog perioda, riješene su 23 prijave protiv 50 lica, a ostalo ih je neriješeno 40 protiv 59 lica.

Istrage u predmetima koje se odnose na terorizam u prošloj godini riješene su tako što su iz ranijeg perioda prenesene 24 istrage protiv 29 lica, a u radu je bila 31 istraga protiv 37 lica, od čega je obustavom istrage riješeno 11 istraga protiv 15 lica.

"Rad na istragama na ovim vrstama predmeta u izvještajnom periodu nije rezultirao podizanjem optužnica", navodi se u izvještaju Tužilaštva BiH.

Kada je riječ o presudama za krivična djela terorizma donesena je jedna presuda protiv dva lica, od kojih je za jedno osuđujuća, odnosno određena mu je zatvorska kazna, dok je drugo lice dobilo oslobađajuću presudu.

Tužilaštvo navodi da trenutno sprovodi veći broj predistražnih i istražnih radnji koje se odnose na krivična djela terorizma, odnosno na finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorizam, te vrbovanje radi terorističkog djelovanja.

Odlukom Savjeta ministara iz 2004. godine u BiH je osnovana Grupa za borbu protiv terorizma i jačanje sposobnosti za borbu protiv terorizma /Udarna grupa/, kojom rukovodi glavni tužilac BiH.

Predistražne radnje usmjerene na dokazivanje krivičnog djela javnog podsticanja na terorističke aktivnosti obavlja Operativna grupa, koju čine predstavnici policijskih agencija.

Kada je riječ o finansiranju terorističkih aktivnosti na području BiH, Finansijsko-obavještajno odjeljenje pri Agenciji za istrage i zaštitu BiH, shodno naredbama Tužilaštva BiH i Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, izvršava provjere sumnjivih finansijskih transakcija koje prosljeđuje Operativnoj grupi kako bi se identifikovali pošiljaoci i primaoci novčanih transakcija.

Zbog oružanih sukoba na području Sirije, veći broj državljana BiH koji su aktivni članovi Islamske države napuštaju ratom zahvaćena područja, te se upućuju u druge zemlje u kojima dolazi do njihovog hapšenja.

Imajući u vidu da je Sud BiH raspisao Interpolove potjernice za lica na stranim ratištima, ta lica će kroz postupak ekstradicije biti dostupna pravosuđu BiH, čime će biti omogućeno njihovo procesuiranje pred Sudom BiH.

Tužilaštvo BiH navodi da posebnu pažnju posvećuje radu na predmetima krivičnih djela terorizma, a da bi se došlo do konačnih tužilačkih odluka mora prethoditi dobra saradnja sa obavještajnim agencijama i Sipom, te međunarodnim agencijama i institucijama sa ciljem suzbijanja ove vrste kriminaliteta, što se pokazalo u prethodnom periodu kroz rad tužilaca ovog odsjeka, rad Udarne grupe i Operativne grupe za borbu protiv terorizma.