latinica  ћирилица
08/06/2018 |  14:18 | Autor: SRNA

Linta: Strateški cilj formiranje srpske liste za FBiH

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da strateški cilj svih srpskih političkih partija mora da bude opstanak Srba u Federaciji BiH i borba za njegova nacionalna i ljudska prava, zbog čega je od ključne važnosti da bude formirana koalicija svih srpskih stranka pod nazivom "Srpska lista".
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

"Samo jedinstvenim nastupom svih srpskih partija na predstojećim izborima za skupštine kantona i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH moguće je da Srbi izaberu što više legitimnih i istinskih predstavnika u FBiH koji će se aktivno boriti za opstanak svog naroda i njegova prava", poručio je Linta u pisanoj izjavi za medije.

Linta je napomenuo da je ovakav stav iznio u srijedu, 6. juna, u Banjaluci zajedno sa predstavnicima dijela političkih partija iz Republike Srpske na radnom sastanku o temi dogovora oko učešća na opštim izborima 7. oktobra u Federaciji BiH.

On je tada posebno naglasio da sve srpske političke partije koje imaju svoje odbore u Federaciji BiH treba da potpišu koalicioni sporazum i na taj način formiraju srpsku listu.

Linta je predložio da se na sljedeći sastanak, osim predstavnika srpskih partija koji su bili na prvom sastanku, pozovu i visoki predstavnici drugih srpskih partija SDS-a, PDP-a, NDP-a, Srpske napredne stranke.

Prema njegovim riječima, sastanku su prisustvovali predstavnici SNSD-a, SP-a, DNS-a, Zavičajnih socijaldemokrata iz Livanjskog kantona i Srpske demokratske stranke iz Grahova.

Linta je podsjetio da je 23. maja poslao otvoreno pismo predsjednicima srpskih političkih partija u Republici Srpskoj sa apelom da se formira zajednička srpska lista svih srpskih partija koji imaju svoje odbore u Federaciji BiH.