latinica  ћирилица
09/01/2018 |  13:41 | Autor: RTRS

Izetbegović: Turska se nikada nije miješala u unutrašnje odnose u BiH

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović reagovao je na informaciju da će predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas kod predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana lobirati za izmjene Izbornog zakona u BiH.

Izetbegović tvrdi da se Turska nikada nije miješala u unutrašnje odnose u BiH, nego se "potpuno korektno odnosila prema BiH, podržavajući njene ranije definisane prioritete koji se odnose na članstvo u EU i NATO-u, kao reforme i ekonomski napredak. On smatra da Turska vodi smirujuću i stabilizirajuću politiku u cijeloj regiji.

Hrvatska predsjednica danas boravi u službenoj posjeti Turskoj, a kako su najavili hrvatski mediji, ključna tema će biti stanje u BiH, odnosno izmjene Izbornog zakona.

Јavnost još nije informisana da li će Grabar-Kitarović kod Erdogana lobirati da izvrši pritisak na predsjednika SDA Bakira Izetbegovića kako bi se omogućilo usvajanje izmjena izbornog zakonodavstva po mjeri predsjednika HDZ-a Dragana Čovića ili će se založiti za izmjene po mjeri Evropske unije.

Krajem 2017. godine Savjet Evropske unije donio je sedam zaključaka među kojima i onaj koji se odnosi na izmjene Izbornog zakona BiH. Tada je bh. vlastima poručeno da ne preduzimaju nikakve aktivnosti koje će otežati provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava.

 Izvor: Agencije