latinica  ћирилица
08/01/2018 |  19:03 ⇒ 09/01/2018 | 05:46 | Autor: RTRS

Srpska 9. januar spremno dočekuje; proslavu obezbjeđuje 700 policajaca (VIDEO)

Sve je spremno za sutrašnje obilježavanje Dana Republike Srpske. Za 26. rođendan danas su se pripremali gotovo svi – od pripadnika MUP-a, učesnika svečane akademije, pa do građana. Misija je svima ista – 9. januar proslaviti ponosno i dostojanstveno.
Banja Luka: Defile - proba - Foto: RTRS
Banja Luka: Defile - probaFoto: RTRS

Baš kako glasi i slogan obiljžavanja Dana Republike, pripadnici MUP-a svečanim su korakom uvježbavali sutrašnji defile. Iako je bila riječ samo o probi, brojni građani pratili su ih u glavnoj banjalučkoj ulici.

Svaki korak pratio je i ministar unutrašnjih poslova Srpske, Dragan Lukač. Sve je na visokom nivou, pa tako i bezbjednost za koju će se, samo na Trgu Krajine, brinuti oko 700 policajaca.

"Svečanom defileu prisustvovaće 500 pripadnika MUP-a kroz desetak ešalona. Pozivamo sve građane da dođu i prisustvuju svečanom defileu obilježavanja Dana Republike Srpske", Istakao je Lukač.

Većina ulica u centru Banjaluke već je blokirana, a tako će biti i sutra. Iz MUP-a su apelovali građnima da prate uputstva i da sa sobom ponesu jedan od identifikacionih dokumenata.

Ruksaci, torbe, dronovi i pirotehnička sredstva sutra nisu dozvoljeni. Saobraćaj će već od 7 ujutro biti blokiran u glavnoj ulici, od 10 u širem centru grada, a od 12 i u Aleji Svetog Save uz Sportsku dvoranu Borik. I javni prevoz voziće po izmijenjenoj trasi, brojni parkinzi u gradu biće zatvoreni, a točenje alkohola zabranjeno.

Povodom Dana Republike, Mladi SNSD-a dijelili su zastave i pasoše Srpske sa turističkim potencijalima.

"Svjesni smo da Republika Srpska ima velike turustičke potencijale koje smo željeli da promovišemo, da ljudima iz Srpske i inostranstrva kažemo da Srpska ima dosta prirodnih bogatstva koje možemo iskoristiti u razvoj turizma i same Republike", naglasio je predsjednik Mladih socijaldemokrata Denis Šulić.

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović istakla je da je ovo kreativna ideja, te da ova stranka na svaki način želi da privuče pažnju na ono što je najvažnije, a to je Republika Srpska.

"Zadatak svih, od pojedinaca, medija, političkih organizacija i institucija, jeste promocija Republike. Ovo je jedna lijepa akcija Mladih socijaldemokrata, ali to nije stvar gdje ćemo se zaustaviti", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Svečana akademija i ove godine biće održana u Sportskoj dvorani “Borik“. Umjetnici iz cijele Srpske učestvovaće u programu. Na sceni će biti skoro 200 izvođača, nekoliko horova, simfonijski orkestar, glumci Narodnog i Dječijeg pozorišta.

Svaki segment obilježavanja 26. rođendana Republike Srpske, iz minuta u minut pratiće i Radio-televizija Republike Srpske. Već od 6 časova počinjemo sa specijalnim izdanjem Јutarnjeg programa, nastavljamo prenosom liturgije, a kroz naš cjelodnevni Otvoreni program pratićete i svečani defile, akademiju, kao i prijem u Vladi Srpske.