latinica  ћирилица
28/04/2024 |  21:15 ⇒ 22:00 | Autor: SRNA

Dodik: Rusija garant Dejtonskog sporazuma, iz Amerike stalno spekulišu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Rusija stoji iza Dejtonskog mirovnog sporazuma kao garant i traži unutrašnji dogovor tri konstitutivna naroda i dva entiteta, dok iz SAD stalno spekulišu i uništili su priliku da bude sproveden Dejtonski sporazum.
Milorad Dodik - Foto:
Milorad DodikFoto:

- Devetog januara 1992. ovdje nije bilo američke Ambasade, nego je ovdje bila Republika Srpska - naglasio je Dodik.

Dodik je rekao i da je i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan kao veliki državnik stava da se u BiH trebaju dogovoriti domaći političari i da ne treba dozvoliti da se miješa neko sa strane.

- Erdogan voli BiH više nego političari iz Sarajeva koji čekaju kad će ih nazvati neko iz Ambasade SAD da im kaže šta da rade - rekao je Dodik večeras za Fejs TV.

Govoreći o stranim investicijama, Dodik je naveo da Republika Srpske aplicira u sve zemlje gdje postoji spremnost za ulaganja u Srpsku, pa i u Saudijsku Arabiju.

Dodik je naveo da je i srpski član Predsjedništva Bih Željka Cvijanovićeva pristala da glasa da "Ekspo" bude održan u Saudijskoj Arabiji, a onda su joj se pridružila i ostala dva člana Predsjedništva.

On je pojasnio da je Fond te zemlje interncionalni fond i da je tu riječ o kreditnim sredstvima koje će Srpska vratiti.

Dodik je istakao da je zahvalan tim ljudima, što su, uprkos opstrukcijama iz Sarajeva, odlučili da daju sredstva za projekte Srpske.

Dodik je dodao da ni ljudi iz Saudijske Arabije nikada ništa nisu pokušali da nametnu, dok iz Sarajeva to stalno pokušavaju.

SRBIЈA DA PODRŽI SRPSKU U NjENIM NASTOЈANjIMA

Predsjednik Republike Srpske rekao je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razumije da osuda srpskog naroda zatvara mogućnost razvojne pozicije i istakao da će pokušati da uvjeri Vučića da Srbija podrži Srpsku u njenim nastojanjima i da pristupi sprovođenju tužbi protiv onih koji su kršili Dejtonski mirovni sporazum.

- Predsjednik Vučić radi ozbiljan posao i odgovoran je državnik koji razumije da osuda srpskog naroda zatvara mogućnost za buduće razvojne pozicije naroda i moj prijedlog će biti da i na Saboru srpskog naroda odbacimo rezoluciju o Srebrenici - rekao je Dodik i dodao da će datum održavanja Sabora biti određen neposredno po okončanju održavanja Generalne skupštine UN i glasanja o rezoluciji.

On je istakao da će Republika Srpska tražiti da Srbija razumije da Srpska mora da ide putem razlaza.

Dodik je naglasio da je razlog za razlaz i to što se ne uvažavaju stavovi srpskih predstavnika u BiH.

- Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović ima opstrukciju u Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara. Ako pošaljete pismo /bošnjačkog člana Predsjedništva BiH/ Denisa Bećirovića, a njeno ne, pa to je razlog za razlaz . rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da će Vlada Republike Srpske tokom zasjedanja u Srebrenici, gdje će biti prisutan i dio skupštinskog rukovodstva, odbaciti svaku priču o rezoluciji o Srebrenici i pokušati da koncipira nove razvojne programe u toj opštini koji će obuhvatiti i bošnjačka naselja.

Dodik je ponovio da će, ako mu bude pružena prilika, odnijeti i cvijeće u Potočare.

- Spreman sam da se pojavim u Potočarima i da položim vijenac, ako to nije problem. Srebrenica je u Republici Srpskoj - istakao je Dodik.

Govoreći o sukobu u Ukrajini i uvođenju sankcija Rusiji, Dodik je rekao da nije racionalno ulaziti u tuđe sukobe, dodajući da se u Federaciji BiH ne govori istina o Ruskoj Federaciji.

- Kaže se "maligni ruski uticaj", a šta je sa uticajem SAD? - upitao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da u BiH neće biti sukoba i da će svako ko bude "raspirivao situaciju", u Republici Srpskoj biti uhapšen.

- Bošnjacima je bolje da drže ono što perspektivno kontrolišu i da puste Srbe i Hrvate da kontrolišu ono što mogu - naglasio je Dodik i ponovio da BiH neće biti u NATO.