latinica  ћирилица
29/04/2024 |  07:43 ⇒ 11:35 | Autor: RTRS

Vranješ: Intervencijom Šmita, Izborni zakon izgubio svaki smisao (VIDEO)

Kristijan Šmit nije dao priliku domaćim političarima da se dogovore oko Izbornog zakona BiH, a Republika Srpska je zato morala da donese svoj Izborni zakon, rekao je za naš Јutarnji program profesor Fakulteta političkih nauka Nevenko Vranješ.
Izbori - Foto: RTRS
IzboriFoto: RTRS

- Srpska je imala ustavni osnov da to i uradi. Intervencijom Šmita, ovaj zakon je izgubio svaki smisao - navodi Šmit.

Dodaje da je Izborni zakon, već sada zastario.

- Neizvjesno je da li će se pronaći rješenje za Izborni zakon. Postoji mnogo toga što treba da se popravti. Izborni zakon BiH je 25 puta mijenjan, a i kao takav je zastario - navodi Vranješ.

Kada je riječ o postizanju dogovora domaćih političara, Vranješ navodi da domaći akteri nemaju priliku da se ovaj zakon donese. 

Komentarišući složenu, komplikovanu situaciju oko Izbornog zakona, Vranješ dodaje, da postoji opcija, da se izbori i odgode.

Kada je riječ o razlikama Izbornog zakona, koji je Šmit naveo i koji je Srpska donijela, Vranješ navodi, da se Šmitov Izborni zakon fokusirao na Centralnu izbornu komisiju, te njen sistem. 

- Izbori moraju biti decentralizovani, nemoguće je kontrolisati proces, kako je on zamislio, te da taj proces bude u potpunosti centralizovan. Smatra se da sve što je centralizovano, samo to daje efikasnost - dodaje Vranješ, zaključujući, da ovu zemlju treba propustiti domaćim akterima, te da se BiH mora predati u nadležnosti legitimno izabranim zvaničnicima, a riješiti problem uplitanja stranaca.