latinica  ћирилица
13/10/2017 |  18:03 | Autor: RTRS

Mitropolit Hrizostom posjetio Zavidoviće, Ozren i Vozuću

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom posjetio je crkve i manastire na području Zavidovića, Vozuće o Ozrena i upoznao se o njihovom istorijatu i trenutnom stanju u kojem se nalaze.
Mitropolit dabrobosanski gospodin Hrizostom - Foto: RTRS
Mitropolit dabrobosanski gospodin HrizostomFoto: RTRS

Visokopreosvećeni Hrizostom prvo je posjetio Hram Svetog Save u Zavidovićima, gdje ga je nadležni mjesni paroh protojerej Zoran Živković upoznao o istorijatu hrama i o trenutnom stanju parohije zavidovićke, saopšteno je na sajtu Mitropolije dabrobosanske.

Ova crkva sagrađena je 1910, a obnovljena i osveštana 2003. godine.

Potom je vladika Hrizostom posjetio davno porušeni manastir Udrim pored Gostovićke riječice, nakon što su ga to zamolili ljudi gostovićkog kraja sa namjerom da sa njim razgovaraju o početku obnove ove drevne svetinje, koja je duboko usađana u svijest naroda, koji je 1992. godine protjeran sa ognjišta.

Uprkos ovoj tragičnoj istorijskoj činjenici, sve njih prognane ovaj manastir i ova svetinja priziva i poziva da je obiđu, ali i da je obnove.

Visokopreosvećeni je u vezi sa tim dao instrukcije kako će se i šta raditi ubuduće.

Predanje kaže da je ovaj manastir bio posvećen Svetom velikomučeniku Pantelejmonu, te da su ga porušili Turci oko 1690. godine.

Obišavši manastir Udrim vladika Hrizostom posjetio je Hram Svetog oca Nikolaja na Čardaku u Gostovićima, a o istorijatu ove svetinje izvjestio ga je paroh Živković.

Hram je podignut 1981. godine na mjestu stare crkve Svetih apostola Petra i Pavla, koja je zbog dotrajalosti uklonjena. U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine zapalili su ga pripadnici takozvane Armije BiH.

Crkva je obnovljena 2006/07. godine i osveštana 2007. godine.

Na putu za manastir Vozućicu, vladika Hrizostom posjetio je i selo Stog, ili kako se još naziva Hrga, koje je u proteklom ratu potpuno postradalo, kao i Hram Svetog velikomučenika Georgija, koji je poslije rata obnovljen.

O dimenzijama stradanja Stoga visokopreosvećenog Hrizostoma informisao je paroh Živković, a o njima svjedoče i zgarišta parohijskog doma, škole, Svetosavskog doma.

Hram Svetog velikomučenika Georgija podignut je 1928. godine, nakon što je u ratu zapaljen obnovljen je 2008/09. godine, a osveštan 2009. godine.

Mitropolit Hrizostom juče je posjetio i drevni manastir Vozućicu posvećen Presvetoj Trojici - Ocu i Sinu i Svetome Duhu koji se nalazi u Krivajskoj dolini na Ozrenu, na lijevoj obali rijeke Vozućice.

Razgledajući graditeljske detalje ovog dragulja monaške duhovnosti, visokopreosvećeni Hrizostom je bio zadivljen njihovom perfektnošću, što upućuje na to da su graditelji ove svetinje bili izuzetno obrazovani i precizni.

Kao i druge svetinje SPC u BiH i manastir Vozućica je krajem proteklog rata, a posebno poslije rata teško oštećen i devastiran.

Njegova obnova počela je 2006. godine i trajala do 2015. godine, kada je 25. jula i osveštan.

Prošle godine 7. avgusta obilježeno je sedam vijekova ovog manastira i 165 godina od otvaranja manastirske škole.

Izvor: SRNA