latinica  ћирилица
28/04/2024 |  11:51 ⇒ 11:58 | Autor: SRNA

Poklon ikona za porodicu Mimić koja u junu očekuje šesto dijete

Praznik Cvijeti je u prisustvu velikog broja pravoslavnih vjernika proslavljen u hramu Svetog oca Nikolaja u Milićima, a danas je prvi put poklonjena ikona i to sedmočlanoj porodici Nemanje i Јadranke Mimić, koji su u desetogodišnjem braku dobili petoro djece, a rođenje šestog očekuju u junu.
Poklon ikona porodici Mimić - Foto: SRNA
Poklon ikona porodici MimićFoto: SRNA

Tridesetšestogodišnja Јadranka rekla je Srni da je ponosna na svoju porodicu i istakla da su djeca Božije davanje.

- Nikolaj ima osam godina, David sedam, Vasilije pet, Kristijan četiri, Ana dvije i u junu, ako Bog da, dobićemo još jednu bebu zbog čega smo svi presrećni - istakla je Mimićeva.

Ona je rekla da je nekada teško, ali da je srce puno kad se vidi dječija radost.

- Djeca su druželjubiva, lijepo se igraju, slažu se sa drugarima. Svima bih preporučila da imaju dosta djece - dodala je Mimićeva.

Tridesettrogodišnji Nemanja zahvalio je Crkvenoj opštini Milići za poklon, rekavši da je za dosta djece najbitnija ljubav prema njima i savjetovao mladima da proširuju porodicu jer je to najveće bogatstvo.

On je rekao i da nije lako obezbijediti egzistenciju za veliku porodicu i da se bavi raznim poslovima, od poljoprivrede, auto-mehaničarstva, moleraja, samo da porodica ne oskudijeva.

- Poseban je osjećaj kada imate više djece, nikad nije dosadno, svi su posebni na svoj način - rekao je Mimić.

Sveštenik Ljubiša Vujičić rekao je da će od ove godine, pa svake naredne, Crkvena opština Milići na praznik Cvijeti višečlanim porodicama poklanjati ikonu.

On je čestitao današnji praznik vjernicima i istakao u besjedi da je svaki čovjek - hrišćanin onaj koji strada zajedno sa Hristom na golgoti.

- Treba da se sjetimo grijehova svojih i molimo Gospoda da nam oprosti, da postanemo pokajna djeca, jer Hristos nije stradao za sebe nego da bi se mi kroz njegov krst spašavali - naglasio je Vujičić.

On je podsjetio na običaje na praznik Cvijeti, navodeći da se danas od vrbe prave vjenčići i osveštani nose kući, gdje se stavljaju na ulazna vrata i ikonu, da bi kuća bila blagoslovena i u radosti dočekala Praznik Vaskrsenja.

Nakon liturgije organizovano je pričešće, vjernicima su podijeljene vrbove grančice - simbol zdravlja i snage, a zatim je organizovan ophod oko hrama uz svetu litiju.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Cvijeti, praznik koji simbolizuje carski i svečani ulazak Isusa Hrista u Sveti grad Јerusalim.