latinica  ћирилица
28/04/2024 |  13:39 ⇒ 13:41 | Autor: SRNA

U proljećnom pohodu na Romaniji oko 200 učesnika

Osmi planinarski proljećni pohod "Vrhovima Romanije", stazom dugom 17 kilometara do najvišeg vrha ove planine Velikog Lupoglava, okupio je danas oko 200 učesnika iz 30 planinarskih društava iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Slovenije.
Osmi planinarski proljećni pohod "Vrhovima Romanije" - Foto: SRNA
Osmi planinarski proljećni pohod "Vrhovima Romanije"Foto: SRNA

Vođa puta na ovoj tradicionalnoj planinarskoj manifestaciji Miroslav Divčić iz sokolačkog Planinarskog društva "Glasinac" najavio je mogućnost da najuporniji produže stazu preko Velikog Lupoglava na Velike Stijene.

On je naveo da oko 90 odsto dobro uređene i markirane staze u oba pravca vodi kroz visoku šumu preko Vidikovca, lokaliteta Ždrijelo, Orlove stijene, Gavranke, Litice, Dobre vode, do Velikog Lupoglava nadmorske visine 1.652 metra.

Vera Mijatović, sekretar Planinarskog društva "Glasinac" koje je organizator pohoda, rekla je Srni da ovo društvo godinama radi na zaštiti životne sredine, promociji planinarskog života i razvoja planinskog turizma na Romaniji i na području opštine Sokolac.

Ona je pozvala sve ljude dobre volje da dođu na Romaniju gdje ima mnogo sadržaja kao što su "Via ferata" i dječiji adrenalin park i najavila da će od maja u Planinarskom domu "Crvene stijene" biti u funkciji smještajni kapaciteti sa oko 25 ležaja.

Јedan od najmlađih učesnika današnjeg planinarskog pohoda je učenik četvrtog razreda osnovne škole Rade Mijatović koji drugi put učestvuje na ovoj manifestaciji. On kaže da planinarski pohod za njega, koji je član džudo kluba, ne predstavlja teškoću.

Član Kluba planinara iz Zrenjanina Mirko Popović rekao je da je čest posjetilac Romanije za koju ga vežu daleki korijeni i kojoj se uvijek rado vraća kao planinar i lovac.

- Proljećni pohod na Romaniju je tradicija koju treba održavati jer predstavlja izvor zdravlja i najbolji način druženja ljudi iz svih krajeva BiH i Srbije - naglasio je Popović.

Višegodišnji planinar i dobitnik niza priznanja za učešće na pohodima Novica Koroman sa Pala rekao je da već peti put učestvuje na proljećnom skupu "Vrhovima Romanije", što svjedoči o dobroj organizaciji, lijepom druženju i prelijepim krajolicima kroz koje se prolazi.

Ibrahim Pilica iz Sarajeva rekao je Srni da treći put učestvuje na proljećnom pohodu na Romaniju i pozvao sve ljuditelje dobrog ugođaja da posjete ovu planinu i upoznaju njene prirodne ljepote.

Predsjednik Planinarskog društva iz Krupnja "Pokreni se" Dušan Žugić naglasio je da tokom prve dvije posjete nije dobro upoznao Romaniju zbog lošeg vremena i smanjene vidljivosti, a danas je zahvaljujući lijepom vremenu upoznao sve čari ove planine.

Organizator manifestacije je Planinarsko društvo "Glasinac" uz podršku opštine Sokolac.