latinica  ћирилица
13/10/2017 |  14:52 | Autor: RTRS

"Bez saradnje i pregovaranja u BiH nema brze evrointegracije"

Administracije u BiH moraju da shvate da bez saradnje i pregovaranja neće biti u prilici da ubrzaju evrointegracije, rekao je predsjedavajući Regionalnog savjeta za saradnju Goran Svilanović.
Goran Svilanović - Foto: Novosti.rs
Goran SvilanovićFoto: Novosti.rs

Svilanović je, na panelu "EU-Balkan; Kakva je naša zajednička budućnost" u okviru programa Beogradskog bezbjednosnog foruma, rekao da je, kada je riječ o integraciji BiH u EU, ključna riječ u tom procesu pregovaranje.

Ma koliko se to činilo nemogućim u ovom momentu saradnja i komunikacija između administracija u BiH je ključ integracija te zemlje u EU, rekao je Svilanović.

On je naglasio da ne može da prihvati tvrdnje da su bezbjednosni izazovi u Evropi originalno potekli sa Balkana, prenijeli su beogradski mediji.

On kaže da je tačno da na Balkanu postoji pranje para, korupcija, organizovani kriminal, ali da terorizam nije došao sa Balkana u Evropu iako se čuju glasovi koji za tako nešto optužuju Albaniju, BiH i samoproglašeno Kosovo. "To jednostavno nije tačno i nema smisla", rekao je Svilanović.

Prema njegovim riječima, terorizam u Francusku ili Veliku Britaniju nije stigao sa samoproglašenog Kosova ili iz BiH.

"Terorizam koji se dešava po Evropi nema uporište na Balkanu već je dio mnogo komplikovanijih globalnih procesa koji se odvijaju godinama unazad", ocijenio je Svilanović.

Izvor: SRNA