latinica  ћирилица
13/10/2017 |  14:46 | Autor: RTRS

Tužilaštvo zatražilo najstrožu kaznu za Edhema Žilića

Tužilaštvo BiH od Suda traži da najstrože kazni Edhema Žilića, jer smatra da je dokazalo da je počinio ratni zločin nad srpskim i hrvatskim civilima u sportskoj dvorani "Musala" u Konjicu.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Iznoseći završnu riječ, tužilac Sanja Јukić rekla je da je Tužilaštvo van svake razumne sumnje dokazalo svih 16 tačaka optužnice, te da optuženi Žilić kao upravnik objekta "Musala" u Konjicu nije učinio ništa da spriječi zločine koje su počinili stražari objekta u kojem su bila zatvorena lica hrvatske i srpske nacionalnosti.

"Vidio je, ali baš ništa nije preduzeo da se ta maltretiranja spriječe, da se stražari, njemu podređeni, kazne, već je i sam znao u njima da učestvuje. Znao je dobro šta se dešava u `Musali`. Znao je da su ljudi tamo prebijani, silovani, prženi", naglasila je Јukićeva.

Ona je istakla i da su svi zatvorenici bili civili koji su zarobljeni u svojim kućama bez ili s položenim oružjem, te da su u vezi s njima prekršene sve ženevske konvencije, prenosi Birn.

"Žilić je bio komandant, upravnik, i jasna su bila njegova ovlašćenja, koje je on i te kako poznavao. Bio je profesionalni vojnik, čije se radnje kose sa svim pravilima, prije svega, ljudskog ponašanja", rekla je Јukićeva.

Tužilac je naglasila da nije našla nijednu olakšavajuću okolnost koju bi Sud mogao uzeti u obzir, dodavši da optuženi tokom cijelog postupka "niti jedne sekunde nije pokazao kajanje za ono što je počinio, niti je ikada jednom od 34 svjedoka uputio bilo kakvo izvinjenje".

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Žilić je činio, naredio, omogućio i nije spriječio nečovječna postupanja prema zatvorenicima hrvatske i srpske nacionalnosti u zatočeničkom objektu sportske dvorane "Musala" u Konjicu.

Žilić je optužen kao pripadnik takozvane Armije BiH i vršilac dužnosti upravnika u "Musali". Na teret mu se stavlja da je u periodu od maja do kraja oktobra 1993. omogućio stražarima da seksualno zlostavljaju i siluju zatvorenike.

Završnu riječ odbrana će iznijeti 27. oktobra.

Izvor: Srna