latinica  ћирилица
13/10/2017 |  12:23 | Autor: RTRS

Marčeta: Pokrenuti inicijativu za formiranje zajednice srpskih opština

Srbima u federalnim opštinama Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo i Bosanski Petrovac godinama se uskraćuju osnovna ljudska prava i krajnje je vrijeme za pokretanje inicijative za formiranje zajednice srpskih opština ili srpskog kantona u Federaciji BiH, poručio je delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Mile Marčeta.
Mile Marčeta (foto:javnarasprava.ba) -
Mile Marčeta (foto:javnarasprava.ba)

On je pozvao nosioce najviših funkcija u Republici Srpskoj i Srbiji i predstavnike međunarodne zajednice da pokrenu inicijativu za formiranje zajednice tih srpskih opština, ističući da srpski narod tu nema nikakvih prava i mogućnosti da živi.

"Predstavnici srpskog naroda godinama ukazuju na probleme i uskraćivanje osnovnih ljudskih prava u ovim opštinama. Krajnje je vrijeme za pokretanje inicijative za formiranje zajednice srpskih opština ili srpskog kantona u FBiH, u suprotnom nas u dogledno vrijeme neće biti na ovim prostorima", rekao je Marčeta Srni.

On je podsjetio da je i iz popisa stanovništva vidljivo da Srba skoro da i nema u FBiH.

"Infarstruktura u srpskim povratničim opštinama je uništena, privrednih subjekata nema, srpskoj djeci uskraćeno je pravo na nacionalnu grupu predmeta, a kantonalne i institucije FBiH uošte ne pomažu, niti žele da riješe probleme. To je surova stvarnost zbog ćega će Srbi napustiti vjekovna ognjišta", kaže Marčeta.

On je podsjetio da su Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo i Bosanski Petrovac bile slobodarske opštine u kojima su poštivana prava svih, za razliku od današnjeg vremena.

"Drvar je bio jedan od tri slobodna grada 1941. godine na prostoru tadašnje Јugoslavije. Sada na području ove opštine, ali i ostalih srpskih povratničkih opština nema slobode i prava za srpski narod", naglasio je Marčeta.

On je ponovio da je za navedene opštine značajno što im Srbija finansijski pomaže.

"Sredstva koja smo dobili iz Srbije su značajna, ali se mora naći trajno rješenje za srpski narod. Srbi u FBiH ne mogu uticati na donošenje odluka, a samim tim i zaštiti nacionalni vitalni interes, što je vidljivo i u Domu naroda Parlamenta FBiH", zaključio je Marčeta.

Izvor: SRNA