latinica  ћирилица
11/09/2017 |  20:19 | Autor: RTRS

Pucaju pregovori o demarkaciji granice samoproglašenog Kosova i Crne Gore

Novi kosovski premijer Ramuš Haradinaj, čim je stupio na funkciju, raspustio je komisiju za demarkaciju granice sa Crnom Gorom i, umjesto Murata Mehe, postavio je Špejtima Bulićija za šefa budućeg tima koji će biti zadužen za ovo pitanje.
Ramuš Haradinaj - Foto: RTRS
Ramuš HaradinajFoto: RTRS

Meha i Haradinaj bili su u ozbiljnom sukobu povodom procesa demarkacije sa Crnom Gorom a Haradinaj je na jednoj od sjednica komisije u parlamentarnom odboru Mehi u lice bacio mapu demarkacije.

Haradinaj i njegova Alijansa za budućnost Kosova (AAK) optužili su bivšeg šefa komisije da djeluje protiv interesa samoproglašenog Kosova, a revizija procesa demarkacije bilo je jedno od glavnih predizbornih obećanja Haradinaja.

Iako je demarkacija granice sa Crnom Gorom ključni zahtjev EU za dobijanje viznih olakšica, Hardinajeva partija se žestoko opirala dogovoru koji su prije tri godine potpisali Hašim Tači i tadašnji crnogorski ministar spoljnih poslova Igro Lukšić, pa taj sporazum, kojem se usprotivio i albanski pokret Samoopredeljenje, nikada nije odobren u Prištini.

Izvor: Blic