latinica  ћирилица
11/09/2017 |  16:07 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Crveni meteoalarm u Hrvatskoj, vojska u punoj pripravnosti (VIDEO)

U Hrvatskoj je proglašen crveni meteoalarm sa upozorenjem za dijelove Јadrana, nakon što su poplavljeni Zadar, Hvar, dijelovi Јadranske magistrale.

Osim toga, vojska je stavljena u stanje pune pripravnosti. Meteorolozi nemaju ohrabrujuće vijesti kada je u pitanju prestanak padavina.

Obilne padavine su prvo pogodine pogodile Zadar, gdje je do sada palo više od 200 litara vode po kvadratnom metru, što je dva puta više od mjesečnog prosjeka za septembar.

Kako kiša neprestano pada od sedam sati ujutro, voda je u gradu izazvala velike probleme pa su između ostalog potopljene bolnica i trgovački centar Supernova, mnoge kuće i poslovni prostori.

Kako je je prenio zagrebački Јutarnji, posebno su potresni prizori potopljenog groblja.

U gradu nema struje, telefoni ne rade, a voda iz slavine nije za piće.

Hitne službe zatrpane su pozivima, izlazi se na intervencije, a Ministarstvo odbrane je saopštilo da je 300 vojnika i 13 teretnih kamiona u pripravnosti za slučaju da bude potrebe za dodatnom pomići.

Zbog velikih poplava, predstavnici državnog vrha su prekinuti svoje redovne aktivnosti i uputili su se ka Zadru.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da hrvatske vlasti preduzimaju sve da bi bila sanirana situacija u Zadarskoj županiji, gdje su gradovi i opštine poplavljeni usljed obilnih padavina, te najavio da će nadležni u Županiji proglasiti stanje elementarne nepogode.

Plenković je, nakon sastanka Štaba civilne zaštite u Zadru, rekao novinarima da je teško imati pripremni plan za ovoliku količinu padavina u kratkom vremenu.

U Zadru je od jutros palo 200 mililitara kiše po metru kvadratnom, što je dvostruko više od prosjeka za septembar.

Prema Plenkovićevim riječima, saobraćaj je u najvećem dijelu normalizovan, a najveća oštećenja pretrpjela je bolnica u tom gradu.

"Angažman je maksimalan. Nakon velike suše i brojnih požara, suočili smo se i sa poplavama. Vlada će se maksimalno angažovati i pomoći u saniranju štete. Uvijek postoji način da se finansijskim sredstvima pomogne, a vidjećemo i oko osiguravajućih društava jer su poplavljene mnoge prostorije, konkretno u bolnici", naglasio je Plenković, ističući da će biti angažovani svi resursi u svim segmentima.

On je upozorio građane da koriste samo prokuvanu vodu, prenijeli su hrvatski mediji.

Izvor: Tanjug