latinica  ћирилица
11/09/2017 |  12:57 | Autor: RTRS

Pupovac: O zabrani ustaškog pozdrava da odluči Vlada Hrvatske

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac rekao je da bi odluku o zabrani ustaškog pozdrava "Za dom spremni" trebalo da donese Vlada Hrvatske, a ne Komisija za suočavanje sa posljedicama vladavine nedemokratskih režima.
Milorad Pupovac - Foto: RTRS
Milorad PupovacFoto: RTRS

Pupovac je rekao da je neprihvatljivo premještanje sporne HOS-ove table sa pozdravom "Za dom spremni" iz Јasenovca u Novsku, te da je riječ o parcijalnom rješenju, "donesenom vjerovatno jer nije bilo dovoljno konsultacija među koalicionim partnerima".

"Mislimo da je ovdje stvar jasna, ne može nikakva Komisija o tome raspravljati", rekao je Pupovac, upozorivši da bi Hrvatska teško podnijela da joj Vlada padne zbog ustaškog pozdrava "Za dom spremni".

Hrvatski mediji prenose da je Pupovac naveo da o ovom sporu treba da razgovaraju koalicioni partneri.

"Mi za to nismo imali priliku i bilo bi dobro da partneri sjednu, razgovaraju i koriste postojeće institucije. Odbor za Ustav i poslovnik Hrvatskog sabora je institucija. Trebaju li nam neka paratijela pored toga? Isključiti relevantne političke snage, ne samo u koaliciji, nego i u opoziciji, je nedopustivo", naveo je Pupovac.

On je poručio da pozdrav "Za dom spremni" ne može biti javno istican nigdje u Hrvatskoj, a pogotovo na mjestu stradanja.

Pupovac je rekao da se u ove stvari ne trebaju miješati crkveni krugovi, već da je to posao političara.

Iz Јasenovca je 7. septembra u Novsku premještena ploča sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni!", nakon višemjesečnog pritiska srpskih i jevrejskih udruženja, te dijela medija u Hrvatskoj i EU.

Izvor: SRNA