latinica  ћирилица
11/09/2017 |  10:31 | Autor: RTRS

Problem ploče "Za dom spremni" riješen parcijalno

Srpska zajednica u Hratskoj, kao ni HOS i HNS nisu zadovoljni samim izmještanjem sporne spomen ploče sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni" iz Јasenovca u Novsku, a lider SNV Mlorad Pupovac kaže da je to zato što nađeno parcijalno rješenje koje, kako je rekao, sasvim sigurno nije dobro za odnose u koaliciji pa ni za samog premijera.
Skidanje ploče u Јasenovcu - Foto: RTRS
Skidanje ploče u ЈasenovcuFoto: RTRS

Pupovac je gostujući na zagrebačkoj N1 TV rekao da to sasvim sigurno nije dobro za odnose u koaliciji, nije dobro za samog premijera, a nije dobro ni za cijelu zemlju i dodao da SDSS o tome priča na svojim stranačkim organima.

Stranka će, kaže imati redovnu sjednicu Predsedništva i sagledati kakve posljedice to proizvodi.

On je podsjetio da je službeni stav SDSS poznat, a to je da je takvo parcijalno rješenje, koje uključuje uklanjanje ploče iz Јasenovca i premještanje pored Novske neprihvatljivo.

- To nije potpuno rješenje koje je potrebno cijeloj Hrvatskoj da bi se oslobodili tih politika i te vrste parcijalnih rješenja - rekao je Pupovac.

Za njega je, istakao je, krajnje rješenje da pozdrav "Za dom spremni" ne može da bude u javnosti nigdje u Hrvatskoj, a pogotovo ne na mjestu stradanja bilo civilnih žrtava bilo javnih žrtava.

Upitan zašto je doneseno takvo parcijalno rješenje, Pupovac kaže:

- Vjerovatno zato što nije bilo dovoljno konsultacija među koalicionim partnerima, zato što postoji uvjerenje da bi Komisija za suočavanje sa posljedicama nedemokratskih režima trebalo da donese cjelovitu odluku. Mi mislimo da je ovde stvar jasna i da ustaški pozdrav ne može imati pravo građanstva. A tome treba da odluči vlada.

Izvor: Blic