latinica  ћирилица
14/11/2016 |  16:25 ⇒ 18:51 | Autor: RTRS

Ko će na kraju sezone biti broj jedan na ATP listi: Đoković ili Marej?

Ko će na kraju sezone biti broj jedan na ATP rang-listi - Endi Mari (koji trenutno ima pol poziciju) ili Novak Đoković? Odgovor bi mogao da pruži posljednji meč godine.

Endi Marej i Novak Đoković biju bitku za prestižno zvanje najboljeg igrača svijeta na kraju kalendarske i takmičarske godine. Škot, koji se po prvi put popeo do prvog mjesta 7. novembra, poslije osvajanja Mastersa u Parizu, nada se da će postati 17. igrač (od 1973. godine) koji je završio sezonu kao prvi. Srpski teniser, na drugoj strani, pokušava da prvi na kraju godine bude treći put uzastopno, ukupno peti put.

Posljednji put kada je drugi teniser svijeta pretekao prvog tenisera svijeta na završnom terniru bila je 2001. godina, a Lejton Hjuit je nadmašio Gustava Kuertena u Sidneju.

Postoje različiti načini na koje Marej i Đoković mogu da stignu do prvog mjesta, ali dva su ključna i najjednostavnija - uz to, u oba scenariji teniseri su ti koji sami kontrolišu svoju sudbinu.

Marej je prvi ako osvoji turnir. Đoković je prvi ako pobijedi u makar dva od tri meča u grupi i poslije toga osvoji turnir. To nas stavlja pred interesantnu mogućnosti. Dakle, ako Đoković dobije dva meča u grupi i onda se sastane sa Marejem u finalu, upravo će njihov međusobni duel odlučiti o tome ko će novu godinu dočekati na vrhu.

Iako je trenutna prednost Mareja nad Đokovićem 405 poena, to je zapravo tek 130 poena. To je zato što Marijev saldo uključuje i 275 poena koje je osvojio na prošlogodišnjem finalu Dejvis Kupa, koji će mu biti oduzeti 28. novembra, odnosno u danu kada se na ATP rang-listi povlači crta.

Ovdje je potrebno malo pojašnjenje. Kada teniseri zarade poene na turniru, oni ostaju dio njihovog ukupnog zbira tačno 52 sedmice, nakon čega se briše.

Za svaki trijumf u grupi na Završnom turniru igrači dobijaju 200 poena. Pobjeda u polufinalu znači dodatnih 400 poena, dok trijumf u finalu donosi 500 poena.

Izvor: RTS