latinica  ћирилица
17/08/2016 |  16:37 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Zašto je zaključen dokazni postupak odbrane generala Mladića? (VIDEO)

Da Sud za bivšu Јugoslaviju u Hagu, pravičnost i legalitet tumači selektivno - potvrđuje i iznenadna odluka sudskog vijeća, da nakon svjedočenja ruskog pukovnika Andreja Demurenka o Markalama, iznenada okonča dokazni postupak Odbrane generala Ratka Mladića.
Ratko Mladić - Foto: RTRS
Ratko MladićFoto: RTRS

Podsjećamo, Demurenko koji je u to vrijeme bio načelnik štaba UNPROFOR-a u Sarajevu i učestvovao u istrazi o eksploziji, posvjedočio je da "Markale" nisu bile pogođene minobacačkom granatom, istovremeno optužujući komandu i većinu pripadnika UNPROFORA u Sarajevu za "pristrasnost u korist muslimana". Za tim odbrane i porodicu Mladić, jučerašnji postupak suda je pravno nasilje nad odbranom generala Mladića. 

Na početku sudskog procesa pred Haškim tribunalom, tim odbrane generala Mladića, od optuženog je dobio zadatak da dokaže istinu. Ma kakva ona bila – podsjeća advokat Branko Lukić. Da svi nemaju pravo na pravično suđenje, pred ovim sudom, potvrdila je jučerašnja odluka sudskog vijeća.

- Cijela moja aktivnost, sva moja dolaženja pred sud da svjedočim posljednjih nekoliko godina nemaju nikakvog smila. Zašto se nisu slušali moji argumenti nego se samo reklo "Vi niste u pravu". To samo pokazuje da ste pristrasni - kaže Demurenko.

Poslije svjedočenja ruskog pukovnika, koji je bio visoko pozicioniran oficir UNPROFOR-a, a prije iskaza još dva ključna svjedoka odbrane u vezi sa Markalama i Srebrenicom – kraj. Sudsko vijeće iznenada je odlučilo da zaključi dokazni postupak odbrane. Tim odbrane, nezadovoljan odlukom, tražio je dozvolu da izjavi žalbu. 

- Problem u Tribunalu je što mi, da bismo se žalili na odluku Suda, moramo da tražimo od istog sudskog vijeća koje je donijelo odluku da nam odobri žalbu. Tako da, otprilike, ako nam se sad odbije izvođenje dokaza mi gubimo mogućnost da ih uopšte izvedemo - kaže Branko Lukić, advokat u timu odbrane generala Mladića.

Pukovnik Demurenko svjedočenjem, potpuno je opovrgao navode optužnice koja tereti generala Mladića da je Vojska Republike Srpske ispalila minobacačku granatu koja je, u avgustu 1995. godine, ispred sarajevske pijace Markale ubila i ranila desetine građana Sarajeva. Za porodicu Mladić, kredibilitet ovog suđenja toliko je narušen da više nije legalan pravni postupak, već pravno nasilje.

- Pogotovo je skandalozna odluka sa se traži od odbrane izjašnjenje na visinu kazne, ukoliko bi se on /Ratko Mladić/ proglasio krivim. Znači, oni ga već, na neki način, proglašavaju krivim iako postupak još nije završen - kaže Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića.

Da li zbog ekspeditivnosti ili zbog drugačije istine o ratu u BiH, od one koju svijet želi i treba da čuje, razlozi za sudsku odluku za odbranu nepoznati. 3. oktobar je rok za izlaganje završnog podneska, do kada je odbrana i trebala da izvede sve dokaze.