latinica  ћирилица
19/01/2016 |  17:20 | Autor: SRNA

Đurić: Beograd ne prihvata reviziju onog što je dogovoreno u Briselu

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da Beograd neće prihvatiti reviziju ni mijenjanje sporazuma koji su dogovoreni u Briselu 25. avgusta prošle godine.
Marko Đurić (Foto: Zoran Žestić) - Foto: TANЈUG
Marko Đurić (Foto: Zoran Žestić)Foto: TANЈUG

- Iz Brisela smo poslali jasnu poruku međunarodnoj zajednici i predstavnicima Albanaca da želimo da se sporazumi sprovode u cjelosti, da očekujemo da dijelovi sporazuma koji su za srpsku stranu važni budu sprovedeni do kraja, kao i da nećemo prihvatiti reviziju ni ponovno mijenjanje onoga što je dogovoreno u Briselu 25. avgusta - rekao je Đurić novinarima u Briselu.

Odgovarajući na pitanje da li to znači da odluke kosovskog Ustavnog suda u vezi sa Zajednicom srpskih opština ne mogu bitno uticati na dogovoreno, Đurić je rekao da Beograd nije vodio pregovore sa pravosudnom institucijom, već sa političkim predstavnicima.

On je dodao da međunarodna zajednica i EU podržavaju napore i nastojanja Beograda da dođe do sprovođenja i onih dijelova sporazuma koji su za Srbiju veoma važni.

- Što se tiče nepoštovanja sporazuma i nonšalantnog odnosa prema interesima stabilnosti u regionu, morate da pitate drugu stranu - rekao je Đurić i dodao da su predstavnici Beograda spremni da budu u Briselu /27. januara / i razgovaraju ako to donosi dobro narodu i regionalnoj stabilnosti.

Đurić, koji u Briselu predvodi srpsku delegaciju u razgovorima na ekspertskom nivou Beograda i Prištine, rekao je da su danas i sutra na stolu teme uspostavljanja ZSO, sprovođenja sporazuma o zajednici, kao i teme važne za život građana - univerzitetske diplome, sloboda kretanja i drugo.