latinica  ћирилица
07/12/2015 |  18:06 | Autor: SRNA

Savjet Evrope: Priština da formira zajednicu srpskih opština

Komitet Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za politička pitanja i demokratiju usvojio je danas preliminarni nacrt rezolucije o situaciji na (samoroglašenom) Kosovu i Metohiji i ulozi Savjeta Evrope, u kojem se Priština poziva da formira zajednicu srpskih opština.
Savjet Evrope u Strazburu - Foto: Wikipedia
Savjet Evrope u StrazburuFoto: Wikipedia

Izvještaj se bavi pitanjem poštovanja ljudskih prava, vladavine prava, položaja manjina i demokratije na (samoproglašenom) Kosovu i Metohiji i nije uzimao u obzir pitanje statusa, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Srpski parlamentarci predložili su četiri amandmana koji su prihvaćeni u Komitetu.

Tim amandmanima pozivaju se prištinske vlasti da primijene odredbe briselskog sporazuma u vezi sa formiranjem ZSO, da se unaprijedi policijska saradnja u okviru postojećih mehanizama Unmika i Interpola, ukazuje se na odbijanje članstva Kosova i Metohije u Unesku i daje podrška procesiranju ratnih zločina.

Šef delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Aleksandra Đurović izrazila je zadovoljstvo radom izvjestioca i time što je Komitet usvojio rezoluciju "jer sadrži brojne preporuke koje će omogućiti primjenu standarda Savjeta Evrope na Kosovu i Metohiji".

"Važno je da svi građani koji žive na Kosovu i Metohiji uživaju u zaštiti ljudskih i manjinskih prava, vladavini prava i demokratiji", rekla je Đurovićeva.

Ona je istakla da je amandman kojim se obavezuju vlasti u Prištini da formiraju ZSO prihvaćen jednoglasno.

"To je jasan signal da su poslanici Saveta Evrope svesni brojnih opstrukcija koji dolaze od Prištine, kao i konstruktivne uloge koju Srbija ima u dijalogu", rekla je Đurovićeva.

Nacrt rezolucije o temi "Situacija na Kosovu i uloga Savjeta Evrope" biće razmatran na sljedećem zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u Strazburu, od 25. do 29. januara naredne godine, kada se očekuje i njeno usvajanje.