latinica  ћирилица
02/12/2015 |  18:44 ⇒ 21:07 | Autor: RTRS

PIK usvojio kominike bez Rusije: Srpska referendumom krši Dejton (VIDEO)

Najavljeni refendum u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH jeste kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma! Ovo je zaključak Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira, nakon dvodnevnog zasjedanja u Sarajevu. Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov ne misli tako, zbog čega je izdvojio svoje mišljenje.
Sjednica PIK-a - Foto: SRNA
Sjednica PIK-aFoto: SRNA

Politički direktori PIK-a razgovarali su o aktuelnoj situaciji u zemlji u svjetlu nedavne odluke Ustavnog suda BiH. Ambasadori Francuske, Italije, Јapana, Kanade, Njemačke, SAD, Ruske Federacije, Velike Britanije, te EU i Organizacije islamske konferencije koju predstavlja Turska, ocijenili su da je situacija u BiH 20 godina nakon Dejtona dobra , ali da najavljeni referendum u Srpskoj nikako nije dobar. Potvrdili su da se odluka Ustavnog suda BiH o nesutavnosti 9. januara kao Dana Republike, mora provesti ali nisu dali odgovor šta će 20 godina od potpisavnja Mirovnog sporazuma strane sudije u Ustavnom sudu BiH.

Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira ponovo je osporio pravo Republici Srpskoj na referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH. Gotovo identičan zaključak PIK-a kao i prije pet mjeseci da najavljeni referendum predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma.
 "Upravni odbor PIK-a nedvosmisleno je opredjeljen za teritorijalni integritet. Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH", smatra zamjenik visokog predstavnika u BiH Brus Berton.

Novinarsko pitanje zašto PIK potencira da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje kada se u referendumskom pitanju o Sudu u Tužilaštvu BiH nigdje  ne spominje odvajanje Republike Srpske od BiH, zbunilo je novoimenovanog zamjenika koji je prepustio mikrofon visokom predstavniku.
"Ako bi referendum bio uspješan Republika Srpska bi se odvojila na pravosudnom polju", tvrdi visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko. 

U kominikeu UO Savjeta za provođenje mira naglašeno je da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće. Nesporazumi, kako su nazvali proglašenje neustavnim 9. januara kao Dana Republike , poručuju, treba rješavati unutar postojećeg ustavnog okvira. Istog onog u kojem 20 godina nakon Dejtona sudije sjede u Ustavnom sudu BiH.
 "Njima je produžen mandat pet godina poslije isteka mandata, ne znam kada tačno ali to je tehničko pitanje ,bitno je da su odluke obavezujuće", kaže Incko.

Zatečen i neuvjerljiv Incko nije znao ili nije htio da objasni ko je, kada i na osnovu kojeg zakona produžio mandat stranim sudijama koji su presudili da je član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske neustavan i da ga treba usaglasiti sa Ustavom BiH.
"Ono što je objavljeno je neki vikilikss" tvrdi Incko.

Ruska Federacija nije podržala zaključke PIK-a u vezi s referendumom i Ustavnim sudom BiH. UO SIM pozvao je na provođenje odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa izboroima u Mostaru i pozdravio je napredak u knjiženju vojne perspektivne imovine. 

Reagovanje na odluku PIK-a

Na usvojeni kominike Savjeta za sprovođenje mira stižu prve reakcije iz Republike Srpske. Nisu iznenađeni što je PIK ponovio stav OHR-a da su obaveze Ustavnog suda BiH obavezujuće, kao i da Srpska odlukom o referendumu ugrožava suverenitet BiH.

 Na političku odluku Ustavnog suda o neustavnosti 9. januara, Dana Republike, ističu, Srpska priprema pravni odgovor-zaštitu će, ako bude potrebno zatražiti i pred Sudom za ljudska prava u Starzburu, jer su njom, upozoravaju, prekršena prava građana Srpske.