latinica  ћирилица
12/10/2015 |  12:30 | Autor: SRNA

Brisel: Referendum je izazov za suverenitet i integritet BiH

Savjet za spoljne poslove EU saopštio je danas da bi održavanje referenduma u Republici Srpskoj o pravosuđu na nivou BiH predstavljalo "izazov za koheziju, suverenitet i teritorijalni integritet BiH"

"To bi dovelo u pitanje i napore da se poboljša socioekonomska situacija za sve građane BiH i dodatni napredak u integracijama sa EU", navodi se u saopštenju objavljenom u Briselu.

Savjet za spoljne poslove napominje da najveće nedostatke pravosuđa BiH treba rješavati kroz strukturirani dijalog o pravosuđu.

U saopštenju je iskazana podrška evropskoj perspektivi BiH "kao jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj zemlji".

Savjet je pozdravio usvajanje plana o provođenju reformi u julu 2015. godine kao važan korak za kredibilnu primjenu obaveza koje je preduzelo rukovodstvo BiH.

Rukovodstvo u BiH pozvano je da provede reforme i sarađuje sa građanskim društvom. Napomenuto je da je provođenje reformi neophodno za razmatranje prijave za članstvo u EU.

Poslije stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, BiH treba da u potpunosti podrži svoje obaveze iz ovog dokumenta, uključujući pitanja vezana za adaptaciju Sporazuma, navodi se u zaključcima o BiH.

"EU će nastaviti da koristi sve raspoložive instrumente da bi podržala BiH u njenom napretku u oblasti reformi i na putu ka EU", napominje Savjet za spoljne poslove EU.