latinica  ћирилица
26/08/2015 |  12:05 | Autor: SRNA

Drecun: Stvoren okvir za normalizaciju odnosa

Predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je danas da je sporazumom koji je potpisan u Briselu stvoren zdrav institucionalni okvir za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i da na dobitku treba da budu svi u regionu.

On je naglasio da cilj uspostavljanja ZSO nije "stvaranje nečeg što je slično Republici Srpskoj" nego da je riječ o stvaranju institucionalnog okvira koji će obezbijediti posebnost položaja srpskog naroda.

"Taj institucionalni okvir omogućiće srpskom narodu opstanak i ekonomsku perspektivu, uslove za kvalitetniji život, a biće priznat i od Prištine i međunarodne zajednice i direktno preko finansiranja povezan sa Beogradom",pojasnio je Drecun.

Prema njegovom mišljenju, biće još mnogo političke borbe o ZSO, posebno u vezi sa statutom zajednice i pitanjima imovine, prenose mediji.

Komentarišući izjavu ministra spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Hašima Tačija prema kojoj je postignuti sporazum neka vrsta priznanja Kosova, Drecun je rekao da ne zna ko uopšte više vjeruje Tačiju i konstatovao da su takve Tačijeve izjave upućene albanskim biračima.

"Tači sa obaveštajnom službom priprema stotine novih optužnica sa lažnim svedocima protiv pripadnika srpskih snaga bezbednosti i istaknutih Srba koji su bili u vlasti na Kosovu i Metohiji, u lokalnim samoupravama", upozorio je Drecun.