latinica  ћирилица
07/05/2024 |  18:32 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

U Rastošnici rođena tek druga beba od završetka proteklog rata (VIDEO)

U Rastošnici, nekada najbogatijem srpskom majevičkom selu sa oko 1.000 kuća koje su u minulom ratu potpuno razorene, ove godine stigla je prinova u domaćinstvu Petrovića. Dunja je tek drugo dijete rođeno u ovom selu nakon proteklog rata. Oko 200 domaćinstava je obnovljeno, a mještani uglavnom žive od poljoprivrede.
Rastošnica - Foto: RTRS
RastošnicaFoto: RTRS

Tri generacije pod jednim krovom, rijedak je prizor u selu Rastošnica. Na tome treba zahvaliti porodici Petrović u čiji dom je u februaru ušla Dunja, jedino dijete u selu rođeno u posljednjoj deceniji.

Otac Branislav već pet godina radi kao terenski radnik po Evropi. Svaki drugi mjesec je kod kuće, a sada i nešto duže jer je na porodiljskom odsustvu do januara 2025.

Od 200 obnovljenih kuća od nekadašnjih hiljadu samo u 80-ak domaćinstava se vratio život. Vidosav Petrović napustio je Švajcarsku da bi branio rodno selo u koje se među prvima vratio.

- Dobio sam traktor od Vlade Srpske 2002. godine i to mi je mnogo pomoglo da opstanem ovdje. Trenutno imam 80 ovaca, obrađujem 20 dunuma zemlje, imam 20 košnica pčela i voćnjak na 200 dunuma zemlje - priča Vidosav.

Rastošnica je prije rata pripadala Zvorniku, a sada opštini Sapna u Federaciji BiH. Prostire se na 50 kvadratnih kilometara i čini 33 odsto opštine Sapna.

Ovo mjesto uz jezero Snježnicu obiluje prirodnim blagodetima, pa se mještani nadaju da bi u selu mogla ponovo da se čuje dječija graja.