latinica  ћирилица
26/04/2024 |  14:39 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Istina o Srebrenici - Kako su pričali Hakija Meholjić i Munira Subašić (VIDEO)

Dok u Njujorku u UN delegacija Srbije vodi borbu da svijetu objasni i iznese činjenice o stradanjima u Srebrenici i da se tamo, kako su utvrdili i najveći međunarodni stručnjaci, nije desio genocid, na društvenim mrežama ponovo podsjećanje pokojnog Hakije Meholjića o stradanju u Srebrenici i komandovanju Alije Izetbegovića.
Srebrenica - Foto: RTRS
SrebrenicaFoto: RTRS

Hakija Meholjić, koji je od aprila 1993. godine bio komandir ratne muslimanske policijske stanice u Srebrenici, poznat je bio u široj javnosti po javnom iznošenju istine i okrivljivanju Alije Izetbegovića za pad Srebrenice.

U videu koji kruži društvenim mrežama Meholjić je govorio kakao je Alija Izetbegović tada pričao.

- Dragi moji Srebreničani, kako ste? Kako ste vi predsjedniče? Nudi mi Klinton da uđu četnici u Srebrenicu i izvrše pokolj pet hiljada muslimana i biće vojna intervencija NATO snaga na srpske položaje u cijeloj BiH. Šta vi mislite o tome? Јa sam skočio i rekao, da li si ti lud, ko će da kaže ti na klanje, ti ne ideš... Ovo je ono što je Alija rekao - prepričava u videu Meholjić.

Meholjić dalje komentariše da je "Alija loš čovjek".

S druge strane postavljen je i video koji je radila FTV sa predsjednicom Udruženja Majke Srebrenice Munirom Subašić, koja je komentarisala svoj lagodni život, što joj je omogućila pozicija nakojoj se nalazi.

Takođe, akademik i pisac Muhamed Filipović rekao je da se građanski rat u BiH mogao izbjeći, ali da je SDA odbila sporazum koji je bio postignut sa srpskom stranom.

Izjavu Filipovića možete pogledati na Јutjubu.