latinica  ћирилица
26/04/2024 |  13:18 | Autor: SRNA

Brod: Osveštano novo spomen-obilježje za 88 ubijenih Srba

Na Gradskom groblju u Brodu danas je osveštano novo spomen-obilježje i služen pomen za 88 ubijenih srpskih civila, boraca i vojnika ЈNA čiji su posmrtni ostaci ekshumirani iz masovne grobnice.
Brod, novo spomen-obilježje - Foto: SRNA
Brod, novo spomen-obilježjeFoto: SRNA

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić rekao je da su u martu 2000. godine na mjestu pronalaska masovne grobnice postavili spomen-ploču, a da je u ovoj godini izgrađeno novo spomen-obilježje sa krstom.

- Kada je Brod oslobođen našli smo veću masovnu grobnicu na Gradskom groblju, a šest manjih na drugim lokacijama. Ovo je druga po veličini masovna grobnica u Republici Srpskoj - rekao je Vidić.

On je istakao da je uz pomoć opštine Brod obnovljeno spomen-obilježje, kojima se zahvalio za podršku i pomoć.

Vidić je dodao da su od marta do oktobra 1992. godine, u vrijeme okupacije opštine Bosanski Brod, hrvatsko-muslimanski okupatori formirali logore za Srbe, kada ih je veliki broj i ubijen, a na Gradskom groblju je, nakon oslobođenja Broda, pronađena masovna grobnica sa 88 tijela ubijenih srpskih civila, boraca i vojnika ЈNA.

Prva ekshumacija urađena je od 26. aprila do 14. maja 1993. godine kada su identifikovana 44 tijela, a neidentifikovana tijela ponovo su sahranjena na Gradskom groblju, odakle su reekshumirana u oktobru 2000. godine.

Vijence i cvijeće ispred spomen-obilježja položili su članovi porodica ubijenih srpskih civila i boraca, predstavnici opštine Brod, Boračke organizacije Brod i druge delegacije.

Organizatori obilježavanja bili su opština Brod i Boračka organizacija, u skladu sa kalendarom obilježavanja značajnih događaja, datuma i parastosa u Republici Srpskoj i opštini Brod.