latinica  ћирилица
26/04/2024 |  12:18 ⇒ 12:28 | Autor: SRNA

Prehrambeni i higijenski proizvodi za Dnevni centar udruženja "Nova generacija"

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković donirao je prehrambene i higijenske proizvode Udruženju "Nova generacija" koje radi na zaštiti i unapređenju prava djeteta sa fokusom na borbu protiv nasilja nad djecom.
Direktor Udruženja "Nova generacija" Saša Risojević - Foto: SRNA
Direktor Udruženja "Nova generacija" Saša RisojevićFoto: SRNA

Donacija će biti utrošena za potrebe Dnevnog centra koje je Udruženje osnovalo kao sigurno mjesto gdje se adekvatno i interventno reaguje na akutni problem djeteta, obezbjeđuje pristup uslugama socijalne i zdravstvene zaštite, školskom sistemu, pruža psihosocijalna pomoć i podrška, te obezbjeđuju ostale usluge koje su važne za zadovoljavanje potreba djece.

Direktor Udruženja "Nova generacija" Saša Risojević zahvalio je premijeru i Vladi Republike Srpske što su ih i ove godine podržali i omogućili da korisnici imaju kvalitetniju uslugu, imajući u vidu da se u Dnevnom centru mjesečno pripremi više od 700 obroka.

- Usluge Dnevnog centra na godišnjem nivou koristi više od 100 djece. Dnevni centar radi već 13 godina i do sada je naše usluge koristilo više od hiljadu djece. Radimo i sa mladima do 26 godine koji imaju potrebu za našim uslugama da bi polako izašli iz sistema socijalne zaštite - rekao je Risojević.

On je naveo da osim Dnevnog centra funkcioniše i savjetovalište za djecu kao i savjetodavna linija "Plavi telefon" koju mjesečno pozove i do 1.200 djece iz cijele Republike Srpske.

- Svake sedmice imamo jednu do dvije prijave sumnje na nasilje. U toku prošle godine je bilo oko 17.000 poziva - rekao je Risojević.

On je naveo da Udruženje "Nova generacija" sarađuje sa Centrom za socijali rad, a dio sredstava obezbjeđuju i posredstvom međunarodnih donatora.