latinica  ћирилица
06/05/2024 |  12:27 ⇒ 14:58 | Autor: RTRS

Romi u Bijeljini tradicionalno dočekali svoj najveći praznik Đurđevdan (VIDEO)

I Romi u cijelom svijetu slave Đurđevdan, praznik koji datira još iz 15. vijeka, a simbolizuje završetak zime i početak proljeća. Udruženje građana "Otaharin" iz Bijeljine tradicionalno obilježava Đurđevdan kao najstariji i najveći romski praznik. Čuvajući tradiciju simbolično svake godine bacaju vjenčiće u vodu, a najmlađim Romima dijele i pakete povodom velikog romskog praznika Ederlezi.
Romi u Bijeljini slave Đurđevdan - Foto: RTRS
Romi u Bijeljini slave ĐurđevdanFoto: RTRS

Tradicionalno, svake godine 6. maja, romska zajednica u Bijeljini obilježava Đurđevdan . Organizuju farbanje jaja, prave vrbove vjenčiće, a za najmlađe Udruženje Otaharin pripremi paketiće.

Ispred Dnevnog centra "Otaharin" tradicionalno se okupljaju najmlađi i okićeni vrbovim vjenčićima odlaze do kanala Drina -Dašnica.

- Danas je za Rome najradosniji praznik, koriste svaku priliku da to proslave radi se o brojnim porodicama gdje ima dosta djece. A gdje ima puno djece tu je i veselo. Izlazimo do vode da bacimo vjenčiće a oni se vraćaju u porodice da nastave proslavu - kaže Dragan Јoković, izvršni direktor Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma "Otaharin". 

Đurdevdan Romi slave kao dolazak proljeća i na taj dan ukrašavaju kuće cvijećem i rascvjetalim grančicama. To je za njih praznik radosti , pun simbolike – cvijeće za plodnost i rađanje , a voda za brisanje grijeha i novi početak.

U Bijeljini 150 romske djece pohađa nastavu u osnovnim i srednjim školama. Uz pomoć međunarodnih organizacija i domaćih institucija mnogim romskim porodicama obnovljene su ili izgrađene kuće.