latinica  ћирилица
25/04/2024 |  17:28 ⇒ 17:37 | Autor: RTRS

Košarac: Marfi se miješa u unutrašnje stvari BiH, zakon o gasu BiH neće biti usvojen

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac istakao je da američki ambasador u BiH Majkl Marfi na najgrublji način krši Dejtonski sporazum i Ustav BiH, te sebi svakodnevno daje za pravo da se miješa u unutrašnje stvari u BiH.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je istakao da nema namjeru da o unutrašnjim pitanjima polemiše sa Marfijem, poručivši da zakona o gasu na nivou BiH neće biti usvojen, jer bi to značilo antiustavno i antidejtonsko djelovanje.

- To što je u svojoj glavi umislio da je neki autoritet...to je problem u njegovoj glavi, kojim se ja neću baviti. Nisam stručnjak za to. Ako mu je toliko stalo do političke utakmice, neka osnuje stranku i neka nam izađe na crtu - napisao je Košarac na društvenoj mreži Instagram.

Košarac je istakao da je energetika u primarnoj ustavnoj nadležnosti Republike Srpske i Federacije BiH, a da zajednički nivo ima koordinirajuću ulogu.

- S tim u vezi, zakon o gasu na nivou BiH neće biti usvojen, jer je ovo pitanje u primarnoj ustavnoj nadležnosti entiteta. Dodatno, ovaj zakon ne postoji u Programu rada Savjeta ministara, za koji su glasali kako ministri iz Srpske, tako i ministri iz FBiH - dodao je Košarac.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

On je konstatovao da bi usvajanje zakona o gasu na nivou BiH značilo antiustavno i antidejtonsko djelovanje, na šta neće, kao ni drugi predstavnici Srpske na zajedničkom nivou, dati saglasnost.

- Moja politika je zaštita ustavnog kapaciteta i nadležnosti Srpske, pri čemu ne ugrožavam ni FBiH ni zajednički nivo. A šta o svemu tome misli ambasador Marfi, promotor antiustavnog djelovanja i urušavanja dejtonske strukture BiH...Da ostanem pristojan - niti mi je važno, niti me zanima - zaključio je Košarac.

Marfi je na Energetskom samitu u Neumu kritikovao rad Košarca i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, navodeći da je BiH "jedina zemlja u Evropi bez zakonodavstva o prirodnom gasu na državnom nivou i regulatornog nadzora".