latinica  ћирилица
04/05/2024 |  19:49 ⇒ 05/05/2024 | 14:15 | Autor: RTRS

Da li je aktivan politički život maska obavještajcu Šemsudinu Mehmedoviću? (VIDEO)

Opasan recidiv proteklog rata, poslanik u Parplamentarnoj skupštini Šemsudin Mehmedović nada se da je zaboravljena operativna akcija SIPE kodnog naziva "Ozren", u kojoj je dokumentovana njegova uloga u zločinima mudžahedina u proteklom ratu. No, dok predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku poručuje da je tamna strana istorije i da kupi kartu samo u jednom smjeru, treba ga podsjetiti da ratni zločin ne zasterijeva.
Šemsudin Mehmedović - Foto: RTRS
Šemsudin MehmedovićFoto: RTRS

Aktivan politički život Šemsudina Mehmedovića, decenijama u SDA, a potom u vlastitoj stranci "Naprijed", samo je maska korumpiranom obavještajcu, poslušniku zapadnih obavještajnih službi. To tvrdi stručnjak za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević, uz ocjenu da je Mehmedović ucijenjen i od ratnih zločina amnestiran sve dok djeluje u korist francuske obavještajne službe. Јer, iako istraga u operativnoj akciji „Ozren“ nije ishodovala optužnicom, svjedok saradnik o Mehmedoviću je rekao dovoljno da ili bude poslušan ili osuđen, kaže Galijašević.

Dukmenić, Alijin tjelohranitelj i pripadnik zloglasnih Crnih labudova, presuđeni pa odbjegli Sakib Mahmuljin, Šefik DŽaferović, Šemsudin Mehmedović, samo su neki od „mudžahedinskih kumova“ i kako je rekla srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, zaštitnika i logističara mudžahedina.

- Mehmedović je posljednji u BiH koji može da govori o 'crnoj strani istorije', jer se na tim stranicama nalazi i njegovo, kao i brojna njemu bliska imena. Mehmedovićevi štićenici iz afroazijskih zemalja sijali su smrt po BiH, odsijecali glave Srbima i protjerivali ih sa njihovih vijekovnih ognjišta - dodaje Cvijanović.

O Mehmedovićevoj mračnoj ratnoj i postdejtonskoj ulozi pisali su i vodeći američki mediji, kao što su "Vašingotn post" i "Njujork tajms".

- Što kažu, gdje počinje BiH tu prestaje logika. Da jedan čovjek koji je dovodio mudžahedine i činio razne zločine do danas predstavlja neku političku snagu. To govori da je BiH nemoguća država - istakao je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić.

"Kvazidržava" u kojoj mešetare strane ambasade i obavještajne službe obezbjeđuje slobodu Mehmedoviću i njemu sličnim. Upravljaju pravosudnim kompleksom u kojem se Mehmedoviću neće suditi sve dok im je koristan.

- Da je pravde sudilo bi se Mehmedoviću kao jednoj od perjanica bezbjednosnih struktura tadašnje BiH - napominje delegat u Domu naroda BiH Snježana Novaković Bursać, dok Milorad Kojić, poslanik Predstavničkog doma u BiH, napominje da je Mehmedović neko ko nema legitimitet da istupa u javnosti.

Za zločine nad Srbima mu nije suđeno, ali jeste pred sarajevskim sudovima za mirnodopsku podjelu naoružanja. Јavnosti nije nepoznato da je Mehmedović dovođen u vezu sa ogromnim skladištima oružja otkrivenim na granici opština Tešanj i Teslić.