latinica  ћирилица
25/04/2024 |  12:49 ⇒ 18:42 | Autor: RTRS

Cvijanović sa francuskim senatorima: Visok stepen supervizije nespojiv sa evropskom budućnošću BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović ocijenila je u Banjaluci u razgovoru sa senatorima Francuske da je visok stepen međunarodne supervizije nespojiv sa evropskom budućnošću BiH.
Željka Cvijanović sa francuskim senatorima - Foto: Ustupljena fotografija
Željka Cvijanović sa francuskim senatorimaFoto: Ustupljena fotografija

Tokom sastanka sa članovima Grupe prijateljstva Francuska-Balkan u Senatu Francuske, koju je predvodila predsednica Grupe Marta de Sidrak, Cvijanović je upoznala sagovornike sa pozicijom Republike Srpske u pogledu trenutne političke situacije u BiH koju opterećuje međunarodni intervencionizam, kao i nelegalno djelovanje Kristijana Šmita.

Srpski član Predsjedništva BiH je ovom prilikom istakla neophodnost intenziviranja dijaloga domaćih institucija i političkih predstavnika s ciljem stabilizacije trenutnih političkih prilika i napretka na evropskom putu, saopšteno je iz Kabineta sprskog člana Predsjedništva BiH.

Ona je ukazala je na potrebu dosljednog poštovanja Dejtonskog sporazuma i ustavnih nadležnosti različitih nivoa vlasti, te ocijenila da odluka o otvaranju pristupnih pregovora predstavlja dobar znak za nastavak reformskih procesa, ali i pokazatelj da domaći lideri imaju kapacitet i spremnost da donose odluke.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Uz izraze tople dobrodošlice u Banjaluku, Cvijanović je francuskim senatorima zahvalila za interesovanje koje su pokazali za viđenje aktuelne situacije u BiH iz Republike Srpske, kao i za angažovanje Francuske na evropskom putu BiH.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim političkim temama i izazovima u Republici Srpskoj, BiH i regionu, procesu evropskih integracija, te Planu rasta za Zapadni Balkan, saopšteno je iz Kabineta sprskog člana Predsjedništva BiH.

Sastanku su prisustvovali senator zadužen za BiH Didier Mandeli, senator Lorans Aribi, savjetnik i izvršni sekretar Grupe Gijom Renodino i ambasador Francuske u BiH Fransoa Delmas.